fbpx

Az üzemméret csökkenésével csökken a hulladékgazdálkodás szabályszerűsége

Az üzemméret csökkenésével romlik a hulladékgazdálkodás szabályszerűsége és a tulajdonos önkormányzatok többsége a társaságok feladatellátását nem tudja szabályszerűen kontrollálni, ami hozzájárult a társaságok tevékenységében rejlő működési kockázatok növekedéséhez – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A közlés szerint az ÁSZ 2014-től kezdődően folyamatosan ellenőrizte a társaságok gazdálkodását és tulajdonosi joggyakorlásának megfelelőségét, értékelte a jellemző szabálytalanságokat és az azokból eredő kockázatokat.

Ebből kiderül az is, hogy a társaságok döntő hányada nem rendelkezett a közszolgáltatási tevékenyég mérésére alkalmas kritériumrendszerrel, ezzel nem biztosították a működés és közfeladat-ellátás mérhetőségét.

Ez annál is inkább probléma, mert a hulladékgazdálkodó társaságok tevékenységének színvonala alapvetően befolyásolja a szolgáltatást igénybe vevő lakosság életminőségét – teszik hozzá.

Azt is megállapítják: az egységes közszolgáltatási árszint biztosítása a lakosok esélyegyenlősége szempontjából meghatározó, mivel az indokolatlanul magas díjak a családok megélhetését veszélyeztethetik. A társaságok célszerű, eredményes és gazdaságos működése tehát az egyik legfontosabb társadalmi cél, amihez a maga eszközeivel az ÁSZ is hozzá kívánt járulni.

Ennek érdekében – folytatják – a Számvevőszék 2014 és 2016 között összesen 29 társaság ellenőrzését végezte el, amelyek közül 11-et ítélt sérülékenynek és 10 mérleg szerinti eredménye 2014-ben negatív volt.

Továbbá a társaságok meghatározó része a személyes adatok védelmére, valamint a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó előírásokat megsértette, melynek következtében nem biztosították az információs alapjogok védelmét sem – tartalmazza az elemzés.

Arról is beszámolnak, hogy az ellenőrzések számos esetben tártak fel olyan szabálytalanságot, amelyet a könyvvizsgálóknak feladatellátásuk során jelezniük kellett volna. Ezért az auditálási hiányosságok kiküszöbölése céljából az ÁSZ jelzéseket tett a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának – tartalmazza az elemzés.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .