fbpx

Technika és dizájn a környezetvédelem szolgálatában

A háromdimenziós nyomtatás ma már valóság; számos tárgyat, orvosi segédeszközt, vagy éppen saját magunk mellszobrát is létrehozhatjuk általa. Mindez az emberiség mindennapjaiban nagy szerephez juthat a jövőben, ráadásul bizonyos anyagok, az úgynevezett biopolimerek használata esetén a bolygó is profitálhat előnyeiből – írja a hirado.hu.

A biopolimernek két egyenrangú definíciója van: egyfelől, ha természetes anyagokból készítünk polimereket, másfelől, ha egy műanyagot komposztálási körülmények között el tudunk bontani, azt is biopolimernek nevezzük – fejtette ki Bodnár Zsolt a Filamania Kft. ügyvezetője az M1 – Kék bolygó című műsorában.

A szakemberek szerint a napjainkban legjobban használható biopolimerek egyike az úgynevezett PLA.

Nagy előnye, hogy palackokat, használati tárgyakat lehet belőle gyártani, és használat után, hogyha ezt komposztálási körülmények közé tesszük, akkor 3-6 hónap alatt lebomlik. A lebomláshoz viszont megfelelő körülményekre van szükség. A PLA gyakorlatilag úgy viselkedik, mint a fa. Fából tudunk bútorokat készíteni, évekig használhatjuk, viszont ha berakjuk a földbe, akkor szétbomlik – magyarázta Bodnár Zsolt.

Egy kilogramm kukoricából körülbelül 400 gramm PLA-granulátumot lehet létrehozni, amely ezután anyagveszteség nélkül formázható. De milyen anyagokból készül a PLA?

Bodnár Zsolt kifejtette, Európában elő lehet állítani kukoricából, burgonyából, a Távol-Keleten tápiókából csinálják, Dél-Amerikában például cukornádból.

A 3D-s nyomtatás az anyaghasználatot tekintve is, több lehetőséggel kecsegtet. A nem lebomló anyagból készülő tárgyak teljes mértékben újrahasznosíthatók.

Bár a 3D-s nyomtatás technológiája rohamosan fejlődik és egyre elterjedtebb – egyelőre mindez a jövő technológiája. Addig is segítségünkre lehet az ötletes újrahasznosítás. Kiss Balázs építészként dolgozik, de mellette használt bicikli alkatrészekből készít tárgyakat. Műhelyében a máskor szeméttelepre kerülő fém is új életre kel.

Így vagy úgy, akármilyen megfontolásból is döntünk az újrahasznosítás, vagy a természetes alapanyagok mellett, hosszú távon ezzel a bolygó és az emberiség jövőjének is nagyobb esélyt adunk – hangzott el a műsorban.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .