fbpx

Megválasztották az új zöldombudsmant

Az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottságai is támogatták Bándi Gyula megválasztását zöldombudsmannak hétfőn, a mai napon pedig a Parlament is.

A településfejlesztést, az állatvédelmet, a levegőtisztaságot, a talajvédelmet és az energiahatékonyságot emelte ki két országgyűlési bizottsági meghallgatásán az alapvető jogok biztosának – a jövő nemzedékek érdekének védelmét ellátó – helyettesi posztjára jelölt Bándi Gyula környezetjogász, egyetemi tanár.
A jelölt hangsúlyozta, hogy elődei – Fülöp Sándor és Szabó Marcel – megfelelő alapokat teremtettek a további eredményes munkához.
Mindkét parlamenti bizottságban méltatták Bándi Gyula négy évtizedes szakmai karrierjét és kiemelték, hogy ebből a szempontból aligha lehet nála jobb jelöltet találni. Mindkét bizottságban felszólalt olyan képviselő, aki tanult Bándi Gyulánál, illetve vizsgázott a tankönyveiből.

Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke ugyanakkor felvetette: vajon az elismerésre méltó szakmai életúttal rendelkező jelölt mennyire lesz képes harcolni, konfliktusokat vállalva kiállni azokért a környezeti jogokért, értékekért, melyeket eddig pályafutása során vallott.
Nem vagyok egy gladiátoralkat, de igyekezni fogok – válaszolt a felvetésre Bándi Gyula.
Hozzátette: az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke, illetve alelnökeként az utóbbi években nem egyszer fogalmazott meg kritikát például a hulladékgazdálkodással, vízgazdálkodással, természetvédelemmel kapcsolatban és ügyvédként a tárgyalótermekben is szerzett némi gyakorlati tapasztalatot.

Bándi Gyula elmondta, hogy megválasztása esetén, ha indokolt – Székely Lászlóval, az alapvető jogok biztosával egyeztetve – élni fog az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségével, de legalább ilyen fontosnak tartja a jogalkotási javaslatokat, illetve megfontolandónak, hogy bírósági perekben beavatkozóként lépjen fel.

A zöldombudsman-jelölt egyetértőleg idézte Benedek pápát, aki szerint a jogok eltúlzása a kötelezettségek mellőzésébe torkollik.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága egyhangúlag, az igazságügyi bizottság egy jobbikos – Staudt Gábor megfogalmazása szerint – “bátorító” tartózkodással támogatta a jelölt megválasztását. A plenáris ülésen várhatóan kedden szavaznak Bándi Gyuláról, zöldombudsmanná választásához kétharmados támogatásra van szükség.

Bándi Gyulát az előző zöldombudsman, Szabó Marcel tavaly őszi alkotmánybíróvá választása nyomán, december végén jelölte az alapvető jogok helyettesének posztjára Székely László ombudsman.
Bándi Gyula 1955-ben született Budapesten, 1978-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam -és Jogtudományi Karán, 2014-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia doktora, tagja, illetve tagja volt az Akadémia környezettudományi és közigazgatástudományi bizottságainak, elnöke volt a Magyar Jogász Egylet Környezetvédelmi Jogi Bizottságának, alelnöke a Magyar Bioetikai Társaságnak, a Magyar Jogász Egylet Tudományos és Oktatási Bizottságának, korábban az ELTE-n, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít és tanszékvezető, de volt a jogi kar dékánja is, az EU Környezetjog Jean Monnet Professzora, megkapta a Környezetvédelmi életmű díjat – a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai elismerését, tavaly pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

A mai napon parlamenti szavazáson Székely László ombudsman jelöltje 178 igen és 5 nem szavazatot kapott a titkos voksoláson. Egy képviselő tartózkodott – írta az MTI.

Megválasztásához az összes parlamenti képviselő legalább kétharmadának támogató szavazatára volt szükség.

Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választották meg, az eredmény kihirdetése után esküt tett, és ezzel hivatalba is lépett.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .