fbpx

Módosult a csomagolási hulladékos kormányrendelet

A csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII.29.) Korm. rendeletet több ponton módosította 30/2017.(II.13.) Korm. rendelet, a módosítások köre két témakör köré csoportosítható.

A módosítások egy része a 94/62/EK irányelvnek a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése tekintetében történő módosításról szóló, 2015. április 29-i 2015/720/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a hazai jogrendbe illesztését hajtotta végre, a másik része pedig az adminisztráció csökkentése érdekében szüntette meg a duplikált adatszolgáltatási kötelezettséget.

A 94/62/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosítására azért került sor, mer a műanyag hordtasakok ugyan az irányelv értelmében csomagolásnak minősülnek, azonban az irányelv nem határoz meg külön intézkedéseket az ilyen hordtasakok felhasználására vonatkozóan.

Az adminisztráció tekintetében a módosítást megelőzően valamennyi csomagolást kibocsátónak volt a kibocsátás tekintetében éves adatszolgáltatási kötelezettsége és amennyiben pl. a külföldről behozott csomagolás lebontásából keletkezett csak a csomagolás kibocsátási mennyisége akkor kétszer, két különböző helyre vallotta be ugyanazon adatokat. Egyrészről az éves adatszolgáltatásban a környezetvédelmi hatóság felé, másrészről a termékdíj-kötelezettség teljesítése során a NAV felé.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .