fbpx

Így úszhatja meg büntetés nélkül a lomtalanítást

Megkezdődött a fővárosi lomtalanítás. A hirado.hu összeszedte mit szabad és hova kihelyezni. Érdemes a szabályokra is odafigyelni, ugyanis csúnya bírság is lehet a vége. Ja, és Önre is leselkednek a csalilomizók!

Megunt karosszék, régi gyerekbicaj, elavult számítógép monitor, ami csak hely- és porfogó. Hogyan szabadulhatunk meg tőle? Megkezdődött a lomtalanítás időszaka: Budapesten már megjelentek az első, házak elé kitett lomok.

De mit szabad kitenni és mit nem? Hová vigyük a veszélyes hulladéknak számító tárgyakat? És hogyan hasznosíthatjuk másképp, ha a kidobandó tárgy jó állapotban van, csupán meguntuk?

A veszélyeset ne az utcára

Dorogi Gabriella, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője elmondta: náluk a lomtalanítás évente egyszer ingyenes, egészen decemberig tart, valamint hogy egy meghatározott sorrend szerint mennek végig a kerületeken.

A szóvivő szerint sokkal könnyebb megmondani, hogy mit ne tegyenek ki az emberek. Ilyen például a kommunális hulladék, ami a zöld kukába szokás elhelyezni, de ugyanez igaz a szelektívre is. Ezen kívül minden mást kitehetnek az utcára, csak arra kell figyelni, hogy a veszélyes hulladékokat a gyűjtőpontokra szállítsák, ezek helye megtalálható a kiküldött tájékoztatókban is.

Ilyen veszélyes hulladék például az autógumi, a festékek, az akkumulátorok vagy más elektronikai hulladékok.

Dorogi Gabriella szerint a tavaly megnyílt XV. és a XVIII. kerületi szemléletformáló és újrahasználati központok meglehetősen jól működnek, és mindegyik mellett található egy hulladékudvar is. Példaként említette, hogyha például valaki beviszi a nagymama karosszékét, akkor az ott dolgozók meg tudják állapítani, hogy az újrahasznosítható-e és hogy lesz-e valaki, aki majd elviszi.

A legfontosabb, hogy minden esetben igazolni kell, hogy budapesti lakosok vagyunk, illetve hogy van-e szerződése az FKF-fel. Aki pedig elvinni szeretne, annak csak egy minimális tárolási díjat kell megfizetnie.

Aki vét a szabályok ellen, köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5000 – 50.000 forint helyszíni bírsággal, de akár 150.000 forint pénzbírsággal is sújtható. Figyeljen tehát, hogy jó időben, jó helyre és megengedett hulladékot rakjon ki.

Csalilomizók leselkednek az óvatlan lakosokra

A szóvivő azt is elmondta, hogy Budapesten kivitelezhetetlen az, hogy házhoz menjenek a lomokért, de akkor is elvisznek mindent az utcáról, ha egy lakás tulajdonosának esetleg nincs megállapodása az FKF-fel, ugyanis ezt nem lehet mindig egyesével leellenőrizni.

hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .