fbpx

Indul a haszonanyag értékesítés – az NHKV jobb pozícióból tárgyalhat

Minden hazai feldolgozó számára biztosítani kell a megfelelő mennyiségű újrahasznosítható hulladékot, és el kell kerülni a hulladéknyersanyag külföldi értékesítését – hangsúlyozták az illetékesek az április 1-jével induló haszonanyag-értékesítés kapcsán. A hazai újrafeldolgozó-ipar fejlődésében, új munkahelyek létrejöttében fontos szerepet játszhat, hogy 2016. júniusától egy kézbe került a haszonanyagok piaci értékesítése – írja a PestiSracok.hu.

Április 1–jével nemcsak a regionális hulladékkezelés kerül fokozatosan bevezetésre, de ekkor indul be az újrahasznosítható „haszonanyagok” értékesítése is. Az illetékes szervek szándéka, hogy minden szerződéssel rendelkező hazai hulladékfeldolgozó hozzájuthasson a megfelelő mennyiségű újrahasznosítható hulladékhoz, és mindenképpen el kívánják kerülni, hogy az külföldi forgalomba kerüljön. Mint arról korábban írtak, a korszerű hulladékkezelő üzemek révén új munkahelyek jöhetnek létre, ugyanakkor a visszagyűjtés tekintetében van hová fejlődnünk, hiszen egyes telepek nyersanyaghiánytól szenvednek.

MINÉL KEVESEBB HULLADÉK JUSSON A LERAKÓKBA

Mint arról hírt adtak, április 1-jével megindul a fokozatos átállás a régiós közszolgáltatási rendszerre. A régiós hulladékszállítás és feldolgozás kapcsán a sajtónak Szabó Zsolt, fejlesztés-, és klímapolitikáért valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár arról beszélt, az a cél , hogy mindenhol megvalósuljon a szelektív anyagok begyűjtése és válogatása, és minél nagyobb mértékben eltéríthessék a hulladékot a lerakóról. Hozzátette, a régiós rendszer bevezetése nem jár együtt elbocsátásokkal, mivel az elvégzendő munka mennyisége nem változott. Elmondta, a szelektív és válogatási ágak fejlődésével újabb munkahelyek is létrejöhetnek. Erre a fejlődésre utaló jel, hogy a műanyag hulladék visszagyűjtési aránya mindenféle támogató kampány segítsége nélkül is évrő-évre javul. Az államtitkár elmondta, jövőre tervezik az üveghulladék visszagyűjtésének, kezelésének országos rendszerének bevezetését is.

A HULLADÉKFELDOLGOZÁS HAZAI TÁMOGATÁSA MUNKAHELYEKET TEREMT

A hulladék-ipar munkahelyteremtő képessége ugyanakkor nagyban függ a hazai hulladékfeldolgozók versenyképességétől. Mivel szintén április 1–jei dátummal indítják a haszonanyagok értékesítését is, fontos kérdés, hogyan alakul a tavaly júniusban az NKHV-ra bízott értékesítési ágazat. A sajtónak adott interjújában Szabó Zsolt arról beszélt, céljuk, hogy minden hasznosítónak, amely a meghirdetett rendszerben a feldolgozást biztosítani tudja, és megfelelő ajánlatot is tesz, az hozzájusson a megfelelő mennyiségű újrahasznosítható hulladékhoz. Hangsúlyozta, azt mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy az újrahasznosítható, szelektált, előkészített hulladék külföldi forgalomba kerüljön, a haszonanyag segítségével Magyarországon kell új munkahelyeket teremteni a hazai feldolgozás és hasznosítás révén. Ezt egyébként elősegíti az is, hogy a licites pályázatokat földrajzi körzetekben hirdetik meg, így a szállítási távolság növekedésével arányosan a feldolgozás költségei is növekedni fognak. Az államtitkár jelezte, jelenleg a meglévő szelektíven gyűjtött haszonanyag értékesítése zajlik március 31-ig, az elő pályázati kiírások pedig a hónapok közepétől folyamatosan megjelennek.

KIHASZNÁLATLANOK A HAZAI ÚJRAFELDOLGOZÓK

A hulladékkal való kereskedelem mára megszokott jelenség. Mint arról a portál tavalyi hulladék-túrája alkalmával beszámoltak, a dunaújvárosi papírgyár esetén, amely Közép-Európa legnagyobb szelektív papírhulladék-feldolgozója és évi 750 ezer tonna papírt dolgoz fel, 55 százalékos importra szorul. A hazánkban begyűjtött papírhulladék mennyisége 2011 óta stagnál, a cég biztonságos hazai működéséhez évi mintegy 400 ezer tonna papír hiányzik. Hasonlóakat tapasztaltak a zalaegerszegi HUKE telepén is, ahol kiderült,  nemcsak a visszagyűjtött üveghulladék tisztaságával van probléma, de a mennyiségével is, holott az EU elvárásai szerint a 100 ezer tonna üveghulladéknak mintegy 60 százalékát kellene újrahasznosítani. Ennek köszönhetően a HUKE telepe emiatt üveghulladék tekintetében 30-40 százalékos kihasználtságú.

AZ NHKV JOBB POZÍCIÓBÓL TÁRGYALHAT

Miután a haszonanyag értékesítésének koordinálását is az NHKV vette át július 1-jei hatállyal, a haszonanyag értékesítéséből származó bevételek jogosultsága is NHKV-hoz került. Ennek előnye, hogy az NHKV jobb piaci pozíciót érhet el, mint az eddigi 174 közszolgáltató külön-külön. Az átállást követően elkészített statisztikákból kiderült, 2016-ban 108 cég rendelkezett hazánkban hulladékkezelő/hasznosító engedéllyel, ezek közül 56 volt hazai, és 52 külföldi tulajdonú cég.

A statisztika alapján a hulladékkezelők jelenleg minden újrahasznosítható hulladékot lefednek. Közülük 31 foglalkozott veszélyes hulladék, 26 műanyag, 18 fém, 17 papír, 16 üveg, 13 elektronikai, 9 gumiabroncs , 8 bio, 7 építési/bontási, szintén 7 komposzt, 5 energetikai hasznosításra alkalmas, míg 4 lombhulladék kezelésére.

Az NHKV korábbi közleményében ugyanakkor arról is ír, az átálláshoz szükséges volt elkészíteni a 2016-os haszonanyag-leltárt, az adatszolgáltatók részéről azonban az adatszolgáltatás vontatottan halad, folyamatos a hiánypótlás. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy továbbra is fennmarad a bizományosi rendszer.

Forrás: PestiSracok.hu

Facebook Comments

One thought on “Indul a haszonanyag értékesítés – az NHKV jobb pozícióból tárgyalhat

 • 2017/04/04 at 09:25
  Permalink

  “a dunaújvárosi papírgyár esetén, amely Közép-Európa legnagyobb szelektív papírhulladék-feldolgozója és évi 750 ezer tonna papírt dolgoz fel, 55 százalékos importra szorul. A hazánkban begyűjtött papírhulladék mennyisége 2011 óta stagnál, a cég biztonságos hazai működéséhez évi mintegy 400 ezer tonna papír hiányzik.”

  “Ennek köszönhetően a HUKE telepe emiatt üveghulladék tekintetében 30-40 százalékos kihasználtságú.”

  A cikkben némileg megfordult a ló. Nem a gyűjtés tehet róla, ha túl nagy a hasznosítás.

  Aki 750e t/év kapacitású papírgyárat épít egy országban, ahol a keletkező csomagolási papír hulladék 420e t/év, az értelemszerűen importra is épít. A HH az “új” papírgyár megépítésekor néhány évvel ezelőtt pontosan tudta, mire számíthat.

  Rudolf Wiedner is gondolhatott erre, amikor évi 60e t-s kapacitást épített ki az országnak nem éppen a közepén, miközben az üveg derékhadát adó csomagolási hulladék kibocsátás 110e t/év körül van.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .