fbpx

Másfél nap alatt lebomlik a biosportcipő

A “biológiailag lebomló”, mint kifejezés már évek óta ismert a hulladék-újrahasznosításról szóló diskurzusból, de eddig lassú komposztálást jelentett. Az Adidas új sportcipője egy enzim segítségével 36 óra alatt felszívódik. Egy müncheni alvállalkozó cég innovációját használják fel alapanyagnak – írja a Piac és Profit.

Biosteel, azaz bioacél az anyag neve, amiből az Adidas új, biológiailag lebomló sportcipőit fonták. Acél persze nincs benne, ez csak az anyag márkaneve, amit egy német biotechnológiai cég , a müncheni AMSilk fejlesztett ki. A matéria könnyebb, mint a sportcipőkhöz általában használt szintetikus alapanyagok, ugyanakkor rendkívül erős. És nem mellesleg 100%-ban lebomlik a természetben.

Az anyag teljes mértékben természetes forrásokból származik és vegán (állati alapanyag sincs benne, mint például a bőrcipőkben). Előállítása a biomimikri elvén alapul, vagyis a természetben előforduló formákat és/vagy mechanizmusokat másolja le. A Biosteel alkotóit a pókháló szerkezete inspirálta a cipő lyukacsos, rácsszerű struktúrájának megalkotásakor.

fotó: Adidas

fotó: Adidas

Természetes “karbon forrásokból” nyerték ki az alapanyagot (ami a cég megfogalmazása szerint “fehérje-alapú”), ezt aztán erjesztik, majd porhanyóssá alakítják. Orvosi segédeszközökben (pl. implantátumok, műtétekhez használ hálók) és kozmetikai termékekben már használják. A ruházati alkalmazás a harmadik irányzat, amire a müncheni biotech cég önálló részleget hozott létre.

Az Adidas állítása szerint a bioanyag miatt 15%-kal könnyebbek ezek a cipők, mint a mesterséges anyagokból készült társaik. Egyelőre csak a prototípusok léteznek, melyeket közel 2 évig teszteltek. A gyártás még nem kezdődött meg.

További részletek a Piac és Profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

One thought on “Másfél nap alatt lebomlik a biosportcipő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .