fbpx

Zöld útra tér a Mátrai Erőmű

Nagyjából 541 milliárd forintnyi beruházást mérlegel a Mátrai Erőmű arra készülve, hogy majd be kell zárnia az együtt 700 megawattnyi lignitüzemű blokkjait. Bár gondolkodnak a 2025-ig működési engedéllyel rendelkező egységek üzemidejének meghosszabbításában, de új céljuk a kis vagy nulla károsanyag-kibocsátású energiatermelés kibontakoztatása, illetve más tevékenységek kiépítése – írja a hatvanonline.hu.

Az erőmű új stratégiájának három pillére:

  • a tisztaszén- (CCS) technológiájú áram- és hőelőállítás
  • a megújuló alapú energiatermelés
  • és az energiatárolás.

Mint azt már korábban megírták, a cég háromnegyedét ellenőrző német tulajdonosok hamarosan kiszállnak a cégből, nagy esély van rá, hogy az MVM veszi át a helyüket.

A mátrai zöldenergia-termelést a biomassza jelenlegi hasznosításán és a már működő, 16 megawattnyi naperőművön túl további 20-20 megawattnyi szolárpark építése jelentené, blokkonként 22 millió euróból. A bükkábrányi naperőművet már az idén átadnák, a visontait talán jövőre.

A Mátrai Erőmű régi és drága terve a Mátrában 600 millió euróból kialakítandó 600 megawattos szivattyús energiatároló is. Ezt az új paksi atomblokkok átadása után az országban keletkező többletáram tárolása teszi szükségessé.

Mérlegen van továbbá egy kisebb, 15-30 megawattos, 30 milliárd forintba kerülő biomasszablokk is. Ezt csak a szénalapú áramtermelés leállítása esetén, a telephely ellátása érdekében kellene megépíteni.

A cikk megjelenése a hatvanonline.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .