fbpx

Ügyesedünk a hulladékválogatásban, de van még hová fejlődnünk

Egy felmérés szerint jelentős különbség tapasztalható hazánkban a lakosság szelektív hulladékgyűjtési gyakorlatában. A tejes és gyümölcsleves dobozok válogatásában vidéki városok járnak élen, míg a főváros csak a középmezőnybe tartozik. Hogyan lehet erősíteni a lakosság “környezettudatos szemetelését”? – erre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Szelektíven gyűjteni nem ördöngősség, ha tudjuk, mit kell szétválasztani egymástól. Csomagolási hulladékból keletkezik a legtöbb az országban, azaz papírból és műanyagból, de jelentős az alumínium dobozok aránya is. Szelektíven gyűjthetjük a gumiabroncsokat, a száraz elemet és elektromos készülékeket is, például hűtőgépet vagy mobiltelefonokat.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által közzétett felmérés szerint fejenként átlagosan 60 db italos kartont használunk el egy év alatt. A hulladékká vált kartondobozok szelektív gyűjtésében ugyanakkor nem igazán jeleskedünk: 78-80 százalékuk még mindig a lerakókon végzi, és csupán 20-22 százalékot gyűjtenek vissza és hasznosítanak.

Lusták vagyunk válogatni

Baka Éva, az egyesülés vezetője a Kossuth Rádió Napközben című adásában az oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: fontos célkitűzésük, hogy már az óvodások és általános iskolások szemlélete környezettudatossá váljon. Ezen túlmenően a rendszeres kampányok segíthetik a felnőtt lakosság figyelmének felkeltését a téma iránt – tette hozzá.

A IKSZ által készített felmérés tanúsága szerint a szelektív gyűjtés alacsony intenzitása a megfelelő környezetvédelmi ismeretek hiányára, a nemtörődömségre, illetve a kényelmi szempontokra vezethető vissza – hozott érvet a kommunikáció fontosságára Baka Éva.

Folyamatosan hozzuk be lemaradásunkat

Tanka Eszter, az Európai Hulladékcsökkentési Hét projektvezetője kiemelte: ugyan a fejlettebb nyugat-európai országokhoz képest valóban kevésbé szelektálunk, ugyanakkor egy javuló tendencia rajzolódik ki Magyarországon. Az adatokból az látszik ugyanis, hogy míg 2004-ben például az italos kartondobozok 2%-a került szelektív kukába, addig 10 évvel később ez a szám 23%-ra nőtt.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelten kezeli a lakosság szemléletváltoztatását, ennek érdekében több kezdeményezéssel igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, valamit helyes módjára.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .