fbpx

Nem fizet az állam a hulladék elszállításáért

Az idei munkájáért még egyetlen fillért sem kapott az állami hulladékgazdálkodási központtól az a szegedi Kft, amely a városban begyűjti és elszállítja a szemetet. Negyedévente kellene elszámolni a szolgáltatás ellenértékével, de ez a szabály a gyakorlatban eddig nem érvényesült. A szegedi cég hitelből kénytelen fedezni a kiadásait, amelyek havonta a százmilliós tételt közelítik meg – írja a szeged.hu.

Nem fizet az állam a hulladék elszállításáért

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. egy éve jött létre. Az új törvény alapján a szemétdíjakat ez a központ szedheti be. A tényleges munkát a településeken lévő cégek végzik el, ezért az állami központtól meghatározott összeget kapnak. Az elszámolásoknak negyedévente kell megtörténnie az érvényes szabályok szerint, amelyek azonban a gyakorlatban eddig nem érvényesültek.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, 2017-ben még csak a tavalyi utolsó negyedév díját utalta át az állam áprilisban és az idén elvégzett munkáért egyetlen fillért sem fizetett még.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél csak a bérköltségekre havonta 70 millió forintot fizetnek ki, ezen felül az autókba üzemanyag kell, és még más kiadásaik is vannak. A cég kénytelen a város önkormányzata által biztosított folyószámla-hitelből fedezni a költségeit, amíg az állami központtól nem kapja meg a szolgáltatásért járó díjat. Azt még nem lehet tudni, hogy a pénz mikor érkezik be a szegedi kft. -hez. Az állami holding az idén már nem kötött szerződést a számlák elkészítéséről és kiküldéséről a szegedi hulladékgazdálkodási céggel, ezentúl országosan állítják ki a számlákat, és negyedévente postázzák.

Koltainé Farkas Gabriella kiemelte, ők minden információt továbbitanak az állami cég felé, de arról semmit nem tudnak, hogy az első negyedéves számlákat a lakosság mikor fogja megkapni.

A cikk megjelenése a szeged.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .