fbpx

Helyi zöld megoldások segíthetnek az energiaellátási függőség csökkentésében

A magyarországi energiaellátás biztonsága érdekében nem csak a fosszilis energiaforrások és útvonalak diverzifikálására, de minél több helyi megoldás alkalmazására, innovatív és fenntartható technológia bevezetésére van szükség – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy környezeti fenntarthatósággal foglalkozó üzleti fórum megnyitóján hétfőn, Budapesten.

Szabó László kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Magyarország már az elmúlt évben teljesítette a 2020-ra ígért vállalásait, miszerint az energiatermelés 15 százalékát megújuló energiaforrások fedezik, mindazonáltal “van mit tanulni”, mivel a hosszú távú cél a részarány 50 százalékra emelése.

Fotó: KKM

Meglátása szerint immáron elavult az az elképzelés, hogy kizárólag az állam biztosítsa központilag az energiát, ehelyett minél több megújuló erőforrásra támaszkodó megoldásra – napelemre, szélerőműre, geotermikus energiára – van szükség, hogy rugalmasabbá váljon a rendszer.    A különböző technológiák – így például a rendezvényen résztvevő öt északi ország vállalati tapasztalatainak – megosztása, azok alkalmazása újabb lépés lehet a fenntartható energiaellátás felé – mondta az államtitkár.

Szabó László a nemzetközi együttműködések példájaként említette azt a hat skandináv vállalatot, amelyekkel a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött, valamint azt, hogy dán cégek 14 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, az itt jelen lévő svéd cégek száma megközelíti a kétszázat és több mint 17 ezer főt foglalkoztatnak, a finn Nokia az ország legnagyobb kutatási-fejlesztési és innovációs központját működteti 1900 alkalmazottal Budapesten, minden harmadik mobiltelefon-előfizetés a norvég Telenorhoz köthető, az izlandi Mannvit pedig budapesti irodája révén az itteni geotermikus fejlesztések egyik meghatározó szereplője.

Fotó: KKM

Elsbeth Tronstad norvég külügyi államtitkár többek között a rendezvényen megjelent északi országok és Magyarország közötti eredményes kétoldalú kapcsolatokra hívta fel a figyelmet. Beszédében egyúttal rámutatott a norvég alapok meghatározó szerepére a zöld energiával kapcsolatos projektekben, csak a most záruló ciklusban 40 millió eurót különítettek el az energiahatékonysággal, a megújuló energiaforrásokkal, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással és a zöld innovációval kapcsolatos projektekre. A zöld iparág innovációs programja és 37 egyedi projektje megtekinthető volt a rendezvényen.

Fotó: KKM

Idén először szervezték meg a Nordic Green Light elnevezésű fenntarthatósági üzleti fórumot a “zöld” szempontokat előtérbe helyező magyar vállalatok nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért és a zöldgazdaság-fejlesztésben és okos megoldásokban érdekelt magyar települési önkormányzatok zöld szemléletben rejlő lehetőségeinek bővítéséért. A rendezvényen 15 települési önkormányzat, 80 magyar és 20 skandináv vállalat vesz részt, a szervezők tájékoztatása szerint mintegy 250 üzleti tárgyalás van folyamatban.

Forrás: kormany.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .