fbpx

Megérkezett a májusi kötelezettségszegési csomag

Az Európai Bizottság keresetet indít OLASZORSZÁGGAL szemben 44 hulladéklerakó rekultivációjának vagy bezárásának elmulasztása miatt

A Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Olaszországot 44 hulladéklerakó rekultivációjának vagy bezárásának elmulasztása miatt, ami komoly kockázatot jelent az emberek egészsége és a környezet szempontjából.

A Bizottság korábbi figyelmeztetéseinek ellenére Olaszország 44 szabálytalan hulladéklerakó rekultivációjára vagy bezárására vonatkozóan nem tette meg a hulladéklerakókról szóló uniós irányelv (1999/31/EK tanácsi irányelv) 14. cikkében előírt intézkedéseket. Más tagállamokhoz hasonlóan Olaszország 2009. július 16-ig köteles volt az engedéllyel rendelkező, illetve 2001. július 16-a előtt már működő hulladéklerakók (a továbbiakban: meglévő hulladéklerakók) rekultivációjára – amelynek révén az ezen irányelvben előírt biztonsági előírásoknak megfelelővé válnak – vagy azok bezárására.

Mivel az ügy megoldása nem haladt előre megfelelően, 2015 júniusában a Bizottság kiegészítő indokolással ellátott véleményt küldött, amelyben nyomatékosan felszólította Olaszországot, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket 50 olyan telephely ügyében, amelyek továbbra is veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a környezetre.

Annak ellenére, hogy történt bizonyos előrehaladás, 44 lerakó fejlesztésére vagy bezárására vonatkozóan 2017. májusáig nem hozták meg a szükséges intézkedéseket. A folyamat felgyorsítása érdekében a Bizottság keresetet indít Olaszországgal szemben az Európai Unió Bíróságán.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .