fbpx

A zöldombudsman hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfű visszaszorításáért

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére, az egészséges környezethez való jog biztosítása érdekében – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra: az Állami Számvevőszék hétfőn adta ki jelentését a parlagfű elleni, 2013 és 2015 közötti védekezés ellenőrzéséről. Megállapították: a védekezés rendszere nem működött eredményesen, a feltárt hiányosságok alapján indokolt annak felülvizsgálata.

Azt írták: Bándi Gyula egyetért a rendszer felülvizsgálatára vonatkozó megállapítással, annál is inkább, mert a jelentés sok ponton egyezik az ombudsman elődei által már több mint tíz éve rendszeresen és nyilvánosan megfogalmazott figyelmeztetésekkel.

A jövő nemzedékek szószólója hangsúlyozta, hogy a parlagfű okozta gazdasági károk, valamint egészségügyi és szociális kiadások sokkal többe kerülnek az államnak, mintha megfelelően működtetne egy hatékony rendszert a probléma megoldására.

Bándi Gyula elődeihez hasonlóan felhívta a kormányzati intézmények és hatóságok figyelmét arra, hogy a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása az állampolgárok egészséghez és egészséges környezethez való alkotmányos jogát érintő súlyos visszásságot okoz.

Megjegyezte: az allergiás betegek városokban tapasztalható magasabb aránya arra utal, hogy a levegőszennyezés tovább súlyosbítja az allergén eredetű megbetegedéseket, ezért a megoldáshoz elengedhetetlen a légszennyezés elleni komplex fellépés is.

Mivel a parlagfűpollen 80 százaléka külterületről származik, a legfontosabb az lenne, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken megakadályozzák a gyomosodást – áll a közleményben.

Bár hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-jétől indítható, a védekezést tavasszal, a parlagfű fejlődésének legérzékenyebb szakaszában célszerű elkezdeni.

Bándi Gyula ezért felkérte az agrárium valamennyi meghatározó szereplőjét, különösen a Magyar Agrárgazdasági Kamarát, továbbá a Növényvédelmi és Növényorvosi Kamarát arra: széleskörű felvilágosító munkával segítsék elő, hogy ez a szakmai evidencia a gazdálkodásban napi gyakorlattá váljon.

Egyúttal felszólította az illetékes hatóságokat, hogy a külterületi parlagfű-felderítés hatékonyságának lényeges növelésével és következetes szankcionálással segítsék a felelősségteljes földhasználói szemlélet elterjedését.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .