fbpx

Több tagállam még nem ültette át a műanyagszatyrokra vonatkozó szabályozást

Megérkezett a júniusi kötelezettségszegési eljárási csomag. A Bizottság sürgeti Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Lengyelországot, hogy maradéktanul ültessék át nemzeti jogukba a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályokat.

Az erőforrás-pazarlás és a szemetelés elleni küzdelem érdekében a tagállamoknak 2016. november 27-ig intézkedéseket kellett hozniuk a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése érdekében, amint azt a műanyag zacskókról szóló irányelv (2015/720/EU irányelv) is előírja.

Az irányelv kötelezi a tagállamokat, hogy ezt a könnyű műanyag hordtasakok fizetőssé tételével és/vagy nemzeti csökkentési célkitűzések bevezetésével érjék el. A nemzeti kormányok választhatnak a közösen megállapított célkitűzések elérését szolgáló intézkedések közül. Ezek közé tartoznak például az olyan gazdasági eszközök, mint a díjak vagy illetékek.

A másik lehetőség a nemzeti csökkentési célkitűzések bevezetése: A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy 2019 végére évente személyenként legfeljebb 90 ilyen tasak kerüljön felhasználásra. 2025 végére ezt legfeljebb 40 tasakra kell csökkenteni. Mindkét célszám elérésére igénybe vehetők kötelező intézkedések vagy a gazdasági ágazatokkal kötött megállapodások.

Lehetőség van a műanyag hordtasakok betiltására is, feltéve, hogy az ilyen tilalmak nem lépik túl az irányelv által az áruk európai egységes piacon belüli szabad mozgásának megőrzése érdekében meghatározott korlátokat. A Bizottság kiemelt feladatai között ellenőrzi, hogy a tagállamok teljesítették-e ezen irányelv átültetésére vonatkozó kötelezettségüket.

A Bizottság a mai napon utolsó figyelmeztetést küld Ciprusnak, Görögországnak, Olaszországnak és Lengyelországnak, amiért azok továbbra sem jelentették be intézkedéseiket a Bizottságnak. E tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre az indokolással ellátott vélemény megválaszolására. Amennyiben nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat az említett tagállamok ügyében.

 

A Bizottság felszólítja Ausztriát és Németországot, hogy tegyenek eleget a hulladékokra vonatkozó szabályok szerinti jelentéstételi kötelezettségeknek.

Horizontális fellépése részeként a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Ausztriával és Németországgal szemben amiatt, hogy nem számoltak be a hulladékokra vonatkozó uniós szabályok végrehajtásáról. A mai napon megnyitott eljárás a hulladékokról szóló keretirányelv (2008/98/EK irányelv) értelmében benyújtandó, a települési, építési és bontási hulladék tekintetében kitűzött újrafeldolgozási és hasznosítási célok eléréséről szóló, a 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó jelentésből hiányzó adatokkal kapcsolatos.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .