fbpx

Hazai fejlesztésű hulladékválogatómű épül Zalaegerszegen

1,3 milliárd forintos beruházással új hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen – számolt be a város polgármestere Facebook oldalán.

A zalai megyeszékhely határában, a búslakpusztai hulladéklerakó melletti területen nagyszabású földmunkák indultak. Több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházás kezdődött egy új, az eddigieknél korszerűbb hulladékválogató üzem építésével. Az új létesítmény a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködése révén valósul meg.
A zalaegerszegi gépgyártó vállalkozás több mint tizenöt éve foglalkozik hulladékkezelő rendszerek fejlesztésével és gyártásával. A jelenlegi kutatás-fejlesztési programmal olyan korszerű technológiai rendszer kifejlesztése és prototípusa valósul meg, amellyel a közszolgáltató szervezeteknél átalakulhatnak az eddigi hulladékkezelési módszerek. A fejlesztés lényege, hogy valós körülmények között működtethetik majd a cég által fejlesztett újgenerációs hulladékfeldolgozó technológiákat, amelyek egyúttal a megyeszékhely szilárd kommunális hulladékfeldolgozásába is bekapcsolódnak. Az új berendezésekkel környezetkímélő módon valósul meg a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.
Egy időben két helyen megy a munka. Egyrészt az építkezésen, másrészt a városban működő üzemben, ahol elkészült a hulladékfeldolgozáshoz tartozó három gép. Jelenleg a prototípusok tesztelése van folyamatban. A beruházás gépfejlesztéseire egyébként több mint 506 millió forint támogatást kaptak.
– Ami Magyarországon még nagyon új, az az optikai válogató. Az eddigi ilyen berendezések Nyugat-Európából vagy Amerikából származtak. A mi célkitűzésünk az volt, hogy ezeket az alkalmazásokat továbbfejlesszük és gyártsuk – mondta Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezetője az üzemcsarnokban, ahol tesztelik e gépeiket. Eddig három berendezést készítettek el, az egyik az említett optikai válogató. A szállítószalag fölötti speciális kamera infrakép alapján érzékeli az alatta elhaladó anyag minőségét, majd fúvókák segítségével válogat. – A zalaegerszegi rendszerben ezzel a típusú géppel kétfajta anyagot fogunk kiválogatni. Az egyik a PVC, ami károsítja az erőművek kazánjait, ezért kell eltávolítani, a másik pedig a PET-palack, aminek piaci értéke van, s az újrahasznosításban fontos. A másik tesztelés alatt levő gépünket szabadalmaztatni fogjuk, az egy kombinált szeparátor. A nyugati technológiákban eddig háromféle nagy és nagyobb energiaigényű géppel oldották meg azt a munkát, amit ezzel az egy berendezéssel végzünk el. Az alumíniumot, a vasat, a szilikátokat, illetve a 2D-s és 3D-s anyagokat választja külön – mondta a szakember, majd a két utóbbi anyagféleségről elmondta, a 2D a lap formátumú anyagokat (például papírlap), a 3D pedig a hulladékba került valamennyi palackot jelenti. A harmadik kifejlesztett berendezés pedig egy zsákfeltépő gép. A kukába levitt szemetes műanyagzsákok felnyitására szolgál, ez kerül a technológia elejére. Két további géptípus, az aprítók még fejlesztés alatt állnak. Nagy Zoltán hozzáfűzte, az optikai rendszerben a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézete volt a tudományos partnerük, a másik berendezést pedig a Miskolci Egyetem tudományos együttműködésével fejlesztették.
– Az év végére szeretnénk teljesen befejezni a beruházást, és a terveink szerint jövő januártól három hónapig próbaüzemben működik az új válogató. A Zalaegerszegről és környékéről érkező kommunális szilárd hulladékot ez a technológia dolgozza majd fel. A beérkező hulladéknak az egyharmadát biztosan nem kell majd lerakni a hulladéktárolóba, mert energetikai hasznosításra kerül, és még számos értékesíthető anyagot nyerünk ki. Az egész, több ütemből álló fejlesztés távlati jelentősége pedig az számunkra, hogy a hulladékkezelést teljes körűen meg tudjuk oldani. A hulladék több mint egyharmada az a nagy biomassza tartalmú anyag, amiből biogázt szeretnénk Zalaegerszegen előállítani. Folynak már a beruházási előkészületeink, keressük a forrást és a helyet – mondta Nagy Zoltán.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .