fbpx

A műanyagok 91 %-a nem kerül újrahasznosításra

A műanyag termékek tömeges előállítása alig hat évtizede kezdődött meg, de gyorsan olyan méreteket öltött, hogy mára 8,3 milliárd tonna műanyag van a Földön. A műanyagok 91 százaléka sosem hasznosul újra, hanem a szeméttelepeken és a tengerekben végzi a Science Advances magazinban megjelent tanulmány szerint.

A szakértők most először mérték fel a globális műanyaggyártás és újrahasznosítás elmúlt évtizedekben történt változásait. Az utóbbi években a műanyagok gyártása olyan nagy mértékben megnövekedett, hogy azt egyszerűen nem bírja el az hulladékok kezelését végző infrastruktúra, ezért a műanyagok jelentős része a tengerekben vagy szárazföldi szeméttelepeken köt ki – mondják a kutatók.

A felmérések szerint a műanyagoknak mindössze 12 százaléka került eddig elégetésre, 6,3 milliárd tonnából keletkezett hulladék és a teljes mennyiség mindössze 9 százalékát hasznosították újra. A szakértők szerint ha nem következnek be gyökeres változások, akkor 2050-re kilóra annyi műanyag lesz az óceánban, mint amennyi hal.

A tanulmány megállapította, hogy a műanyagok nagyjából fele az elmúlt 13 évben keletkezett és az előállított anyagmennyiség 15 évente megduplázódik. Az igazi problémát az jelenti, hogy a műanyag tárgyak 50 százaléka előállítása után kevesebb mint egy évvel már a szemétben van, míg mondjuk az acélgyártás során készült anyagok fele több évtizedig álló épületekbe kerül bele.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .