fbpx

Nem lesz szükség chipes kukára?

Korábban többször beszámoltunk már a Hódmezővásárhelyen működő edényazonosítós hulladékgyűjtési rendszerről, mely újabb fejezetébe léphet.

A rendszer az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékok minél nagyobb mértékű növelése érdekében került bevezetésre úgy, hogy a lakosnak lehetősége van arra, hogy edényazonosítás mellett havonta csak két alkalommal helyezze ki a kukáját és ennek megfelelően közszolgáltatási díjat is sokkal kevesebbet fizessen.

A múlt év őszén beszámoltunk róla, hogy a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló edények ürítéseinek száma 35 %-kal csökkent, de a szolgáltatót további csapások is érték.

Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit kft. vezetője a vásárhely24.com-nak nyilatkozott arról, hogy a csomagolási hulladékok gyűjtésére szolgáló edények szennyezettsége a korábbi 20-30 százalékosról már 50 százalékosra nőtt, így ezt a hulladékot válogatás nélkül közvetlenül a hulladéklerakóra szállítják. A háttérben a spórolás áll, mivel a lakos nem akarja kihelyezni a chipes kukáját a díjfizetés mellőzése miatt, ezért ezek a hulladékok is a csomagolásiban jelennek meg.

Mi lehet a megoldás?

Megoldásként több alternatívában gondolkodnak, az első a nem megfelelően gyűjtők szankcionálása. Ha reálisan nézzük ez komoly humán erőforrást igényel sok adminisztrációval, illetve nem zárható ki a “nem én tettem bele” effektus. Jó irány lehet a szemléletformálásra költött pénz, ha az üzenetet át tudják adni a lakosoknak. Segíthet a frakciók csökkentése, jobb definiálása a szennyezett anyagok kizárása érdekében.

Végső megoldásként ott lebeg a chipes rendszer megszüntetése és a jelenlegi jogszabályi előírásoknak megfelelő ürítési gyakoriságra történő visszaállás, de ez a rendszer bukását jelentené.

A végső megoldásról a vásárhelyi testület dönthet majd a szeptemberi ülésén.

 

Ürítési problémák
Akár a néhány napig még hatályban lévő 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről című jogszabályt, akár a néhány nap múlva hatályba lépő 13/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló jogszabályt nézzük a kétheti ürítési gyakoriságnak nincs meg a jogszabályi megfelelősége. A minimális ürítési gyakoriság legalább heti egyszeri.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .