fbpx

Kávézaccból energiát nyerő eljárást fejlesztenek

Nemcsak a növényeknek szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból: svájci kutatók olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő belőle.

A Paul Scherrer Intézet (PSI) kutatóinak közlése szerint a metán használható például az energiatermelésben vagy beépíthető a földgázhálózatba. A kísérletek kiindulópontja nedves kávézacc volt. Ezt az anyagot a Frederic Vogel vezette kutatócsoport nagy nyomás alatt egy speciális szerkezetben felmelegítette 450 Celsius-fokra.

A kávézaccban lévő víz így úgynevezett szuperkritikus állapotba került. Ez elősegítette, hogy leváljanak a zaccban megmaradt tápsók, amelyek egyébként feloldódtak volna a vízben.

Ami ezután visszamarad a kávézaccból, azt egy speciális katalizátor segítségével metánná változtatják. Az első kísérletek eredménye szerint a kávémaradékban lévő energia 60 százalékát sikerült metánná alakítani.

Ezekkel az első kísérletekkel a kutatók elsősorban az eljárás kivitelezhetőségét kívánták bemutatni, a továbbiakban egy nagyobb teljesítményű szerkezetben végzik majd el az eljárást. Csak ezt követően lehet az eredményeket ipari mértékre átszámítani. Emellett gazdaságosságát is tisztázni kell – fejtette ki Vogel.

Azt is vizsgálják, hogy a leválasztott tápsók és a bennük lévő nitrogén felhasználható-e műtrágyatermelésre. A kávézaccot különösen a magas nitrogéntartalma teszi a kertészek kedvelt tápanyagává.

Elméletileg az eljárás – optimalizálással – minden magas víztartalmú szerves hulladék esetében alkalmazható – írja a PSI. Előnye a többivel szemben, hogy az élelmiszeriparból származó, többnyire nedves hulladékot nem kell előbb kiszárítani ahhoz, hogy energiát nyerjenek belőle.

MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .