fbpx

Tovább folytatódik Miskolc és Hargita megye együttműködése a hulladékgazdálkodásban

Székelyföld is alkalmazná a miskolci szelektívhulladék gyűjtési gyakorlatot. A Mirehuköz telephelyén naponta 20 tonnányi szelektív hulladékot gyűjtenek össze, legtöbbjét az ipar hasznosítja újra. Hargita megye is hasonló beruházásokba kezd, ezért szakemberei a borsodi megyeszékhely hulladékgazdálkodását nézték meg.

Miskolc város és Hargita megye hulladékgazdálkodási együttműködése már hosszabb időre tekint vissza. A Mirehuköz szakemberei a hargitai rendszer kivitelezésének időszakában látogatást tettek a létesítményeknél és irányt mutattak a jövőbeni fejlesztések tervezéséhez.

Hargita megyében, Székelyföldön 40 millió eurós beruházással új lerakó épült, válogatóval és többek között komposztüzemmel.

Nagyon fontos volt számunkra, hogy jó magyarországi példákat nézzünk meg, ezért jöttem el Miskolcra, hiszen itt egy működőképes rendszer van, egy nagy tapasztalat van felgyűlve egy olyan rendszer, amelynek olyan elemei is vannak, amelyek még Romániában nincsenek. – nyilatkozta Barti Tihamér, Hargita Megyei Önkormányzat alelnöke.

Romániában a hulladéknak mindössze 4 %- át hasznosítják újra, míg Miskolcon ez a szám lassan elérheti az 50 %- ot is. Miskolcon nem csak kézzel, hanem ezt megelőzően géppel válogatják a szemetet. A Hargitai szakemberek ezt is követendő példának tekintik, ahogyan azt is, hogy a lakosság itt ingyen kap ehhez gyűjtőzsákot. Ez utóbbi is hozzájárult ahhoz, hogy Miskolcon a korábbi 1-2 tonna helyett ma már napi 20 tonnányi a leadott szelektív hulladék mennyisége.

Amíg 2 évvel ezelőtt nem volt bevezetve a házhoz menő zöld hulladék gyűjtés, addig pár száz tonna zöld hulladékot tudtunk begyűjteni a lakosságtól. Mióta bevezettük, 2 év alatt elértük, hogy 7 ezer tonnát, éves szinten 7 ezer tonna zöld hulladékot tudunk begyűjteni. – nyilatkozta Majoros Róbert, a MIREHUKÖZ Nonprofit Kft. Ügyvezető Igazgatója.

A külön gyűjtött papírt, italos dobozt és műanyagot is főként az ipar hasznosítja. A kommunális hulladékból pedig másodlagos tüzelőanyag készül. Ezt jelenleg szlovák cementgyárba kerül, illetve egy részük az itthoni energiatermelést szolgálja.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .