fbpx

Szelektív hulladékgyűjtés – nekünk ez sem megy?

A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője a város pénteki közgyűlésén azt indítványozta, hogy a testület azonnali hatállyal szüntesse meg a 2004-től kialakított és a magasházas övezetekbe telepített szelektív hulladékgyűjtési rendszert a nem megfelelő működés miatt.

A drasztikus lépésre azért volt szükség, mert az edényekben elhelyezett hulladék 2-3 éve egyre szennyezettebb, a hasznosításra alkalmas frakció aránya 30-50 %-ra csökkent, így annak kezelése, feldolgozása értelmetlenné vált.

Az indítvány kitért a családi házas övezetek szelektív gyűjtésére is, ahol szintén egyre nagyobb problémákkal találkoznak a kukák ürítésekor. A lakosok egy része a hulladékot rétegesen helyezi el, az edény alján és tetején szelektív hulladék van, viszont a kettő között vegyes hulladékot dugnak el.

Első lépcsőben a családi házas övezetekben nem szüntetik meg a gyűjtést, egy fél éves figyelemfelhívó kampány a indítanak a lakosság felé, melyben pontosítják a szelektíven elhelyezhető hulladékok típusát, esetleg korlátozzák is azt. Ha áprilisra nem változik a tendencia akkor visszaáll a régi rend, azaz heti egy kötelező ürítést kell fizetnie mindenkinek.

A jelenleg működő rendszert azért vezették be, hogy a lakosság a szelektív gyűjtéssel spóroljon a szemétdíjon, mivel minimum havi kétszeri ürítést kellett csak kifizetni. A tavalyi évben a lakosság összesen 270 millió forint szemétdíjat fizetett Vásárhelyen, míg korábban 480 milliót.

A gyűjtőszigetek megszüntetése a magasházas övezetekben a napokban várható.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .