fbpx

Áder: a vízválság háborúkhoz is vezethet

A vízválság háborúkhoz is vezethet – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök New Yorkban, az MTI tudósítójának nyilatkozva. 

Az államfő az ENSZ és a Világbank által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület zárt tanácskozásán vett részt az ENSZ székházában. Az eszmecserén jelen volt António Guterres ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke is.

Áder János az MTI-nek elmondta: az ENSZ-főtitkár rövid helyzetértékeléséből kiderült, hogy amióta életre hívták a testületet, a vízválság nem hogy javult volna, hanem inkább romlott.

António Guterres felidézte azokat a világbanki adatokat, amelyek szerint több mint 2 milliárd embernek nincs megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvize, és 4 milliárd pedig nem jut hozzá megfelelő szanitációhoz. “Ezek nagyon drámai adatok” – tette hozzá.

Egyetértően idézte António Guterres megállapítását: “ha nem leszünk eredményesek a fenyegető vízválság megoldásában, akkor az háborús konfliktusokat is hozhat”.

Áder János utalt is arra, hogy az elmúlt években sokszor, sok helyen sodródtak országok a háború szélére a kialakult vízválság miatt.

A probléma súlyát Áder János a konferencián felszólaló jordániai miniszter által elmondottakkal érzékeltette.

Jordánia, amely a világ második legszárazabb országa és hatalmas menekülthullámot volt kénytelen fogadni a közel-keleti konfliktus miatt, az ország GDP-jének öt százalékát költi az oda érkezett menekültek ellátására. “Ha ehhez hozzáadjuk a klímaváltozás következményeit, az egy főre eső víz radikális csökkenését, a folyók vizének elapadását és a társadalmi feszültség növekedését, akkor bizony látható, hogy egy ország részben a klímaváltozás, részben a klímaváltozás következtében kialakult migrációs hullám miatt nagyon súlyos konfliktussal kénytelen megküzdeni” – fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök leszögezte: ha a testületnek a még hátralévő szűk félévi munkája során sikerül tudatosítania azt, hogy a vízválság sokkal fenyegetőbb és sokkal hamarabb érezzük majd a hatását, mint a klímaváltozásét, akkor a testület munkája nem volt hiábavaló.

Áder János hangsúlyozta: “el kell érni azt is, hogy a vízügyi beruházásokról ne csak beszéljünk, hanem tudatosítsuk, hogy ez igenis, jó befektetési lehetőség”.

Az államfő leszögezte: “ha mindehhez megfelelő politikai szándék és politikai támogatás is társul, akkor igenis, megtalálhatjuk azokat a finanszírozási forrásokat és formákat, amelyekkel csökkenteni lehet a vízválság kockázatait”.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .