fbpx

Áll a bál az NHSZ erdélyi hulladéklerakója miatt

Többszörös szerződésszegéssel károsítja meg évek óta Székelyudvarhelyet a Cekend-tetői hulladéktározót üzemeltető RDE Hargita Kft. – írja a Székelyhon. Nem csak környezetvédelmi kockázatot jelent a szeméttelep, hanem a fél Romániából befogadott hulladék miatt Udvarhelyszéknek akut szemétgondjai lesznek: a húsz évre tervezett tárolót néhány év alatt teljesen feltölthetik – derül ki a laphoz eljutott dokumentumból.

A fentieket nem a lap állítja, hanem az udvarhelyi polgármester és a jogi átvilágításban részt vevő ügyvéd által kiadott előzetes tájékoztató, melyet sikerült megszerezniük. Akkora pofon ez az ügy minden szereplőjének – és a régiónak is –, hogy a fal adja a másikat. Változtatás nélkül közölték a dokumentumot:

 

Előzetes tájékoztató a Székelyudvarhely város és az RDE Harghita Srl. között kialakult jogvitáról

1. Székelyudvarhely Város és az RDE HARGHITA Kft. korlátolt felelősségű társaság (cégjegyzékszáma J19/1157/1994, adószáma 6582234, tagja az NHSZ Zrt.) társulási szerződés keretében a város közelében található Cekend-tetőn hulladékfeldolgozó üzemet működtet. A város 19,9 hektáros területet biztosított a hulladékgazdálkodó üzem számára.

2. A szerződés részét képező szerződéses dokumentáció szerint regionális hulladékfeldolgozó jön létre, ahol a „regionális” kifejezés valójában kisrégiós jelentésű, ugyanis tételesen fel vannak sorolva azok a Hargita megyei települések, amelyeket az üzemnek ki kell szolgálnia. A befektetés üzleti terve szintén e kisrégiós jelleget figyelembe véve készült el.

3. Az RDE HARGHITA Kft. a 2005. november 14-én megkötött, a 2005/103. sz. helyi tanácsi határozattal jóváhagyott 9843. sz. társulási szerződés és a vonatkozó engedélyek súlyos megszegésével azonban a Székelyföldön kívülről jelentős mennyiségű hulladékot fogad be és tárol az üzemben. Az állami ellenőrző hatóságok adatai szerint 2016-ban 46 Hargita megyén kívüli település hulladékát fogadta be törvénytelenül az üzem, és a Hargita megyei települések köre sincs rendezve a szerződésben. A megyén kívülről beérkező hulladék rendkívüli mennyiségének következtében a cellák túl gyorsan telnek be, és súlyos környezeti problémák is jelentkeztek.

4. Ugyanakkor az RDE HARGHITA Kft. korlátolt felelősségű társaság a társulási szerződésben vállalta, hogy éves üzleti forgalmának 1%-ával egyenértékű részesedést biztosít a város javára. Ezt az RDE HARGHITA Kft. kizárólag a szerződéses dokumentumokban lehatárolt földrajzi terület vonatkozásában teljesítette és teljesíti, ezzel szintén szerződésszegést követ el, és anyagi kárt okoz a városi költségvetésnek.

5. A Cekend-tetőn jelentős törvénytelenül feldolgozott/tárolt szemét gyűlt fel, amelynek kérdését rendezni kell.

6. Szóbeli tárgyalás után 2017. július 12-én felszólítottuk az RDE HARGHITA Kft.-t, hogy szüntesse be a törvénytelen hulladékgazdálkodási tevékenységet, és javasoltuk, hogy a társulási szerződés 30 napon belül történő újratárgyalásával rendezzük a helyzetet. Az RDE HARGHITA Kft. nem válaszolt a felszólításra. Ezt követően tájékoztattuk a kialakult vitáról Weingartner Balázs urat, az NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Az együttműködés és a jóhiszeműség jegyében jártunk el, de az illegálisan befogadott és tárolt hulladék mennyiségének gyors ütemű növekedése a megfelelő jogi lépések megtételére kényszerít.

7. Környezetvédelmi és a lakossági elvárások szempontjából is rendkívül érzékeny kérdésről van szó, ugyanakkor a kérdés politikai szempontból is érzékeny.

 

Székelyudvarhely, 2017. augusztus 24.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

Dr. Veress Emőd, ügyvéd

 

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .