fbpx

Tárgyalásos megegyezést szeretnének a lerakó ügyében

A Cekend-tetői szeméttározó ügyében a székelyudvarhelyi polgármester és az általa kinevezett bizottság tagjai tárgyalásos megoldásra törekednek, de attól sem riad vissza a városvezetés, hogy bírósági úton kényszerítsék megegyezésre a telepet üzemeltető céget – írja a Székelyhon.

Hajdó Csaba, a kérdéssel foglalkozó önkormányzati bizottság tagja a hétfőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, az azonnali megoldást az nehezíti, hogy a város és az RDE Harghita Kft. között létező szerződés nem egyértelmű.

A polgármesteri hivatal értelmezése szerint a kisrégiót (Székelyudvarhely és környéke) kell kiszolgálnia a szeméttározónak, a telepet működtető cég viszont úgy értelmezi a megállapodást, hogy ami nem tilos, azt lehet. És valóban, a szerződés szövegszerűen nem tiltja, hogy más települések szemetét is befogadja a tározó. Ez a kettős értelmezhetőség nehezíti annak lehetőségét, hogy drasztikusan, egyoldalúan, minél kevesebb kockázattal, de erővel léphessen fel a város az üzemeltetővel szemben.

A pontatlan megfogalmazás miatt kényszerülünk tárgyalásos rendezésre – fogalmazott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, aki szerint ezt nem segítené az, ha a sajtón keresztül üzengetnének egymásnak a szembenálló felek. Elhangzott az is, hogy az RDE-nek 2017 júliusában kiküldött felszólításra – melyben kérték a 2005-ben megkötött társulási szerződés módosítását – érdemi válasz nem érkezett. Annyit közölt a cég ügyvédje, Fóri Endre, hogy a szeméttározónak joga van bárhonnan befogadni a szemetet.

A harmincnapos türelmi idő után sem válaszolt az RDE a szerződés módosításával kapcsolatban, ezért a polgármesteri hivatal a cég tulajdonosához fordult, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-hez (NHSZ), majd az azt felügyelő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatóját is megkeresték.

A Weingartner Balázs számára megküldött tájékoztatás egyebek közt annak a dokumentumnak a sűrített változata, amelyet korábban már közültünk. A négypontos tájékoztató szintén tartalmazza, hogy az RDE törvénytelen hulladékgazdálkodási tevékenységet folytat a Cekend-tetőn.

A helyzet rendezése érdekében azt javasolja a dokumentumot aláíró Gálfi Árpád polgármester és Veress Emőd ügyvéd, hogy a tulajdonos nevezzen ki egy személyt, aki teljes jogkörrel rendelkezik a szerződések újratárgyalására. Az augusztus közepén elküldött kérésre érdemi válasz ezen a héten várható (egyebek közt szabadságolások miatt), legalábbis reményeink szerint – fogalmazott a bizottság másik tagja, Péter Balázs önkormányzati képviselő.

Hajdó Csaba bizottsági tag, önkormányzati képviselő szerint érthető az is, miért késik az azonnali intézkedés a tulajdonos részéről, ugyanis az évek során több mint félszáz olyan szolgáltatási szerződés születhetett, amelyeket nem lehet azonnali hatállyal felmondani, azaz magas kártérítési kiadásokkal járnának az ad-hoc szerződésfelmondások.

Addig lett volna lehetőség az azonnali lépésre, amíg a szerződésekből csak néhány van érvényben. És erre lett volna lehetőség, hiszen 2015-től az egykori alpolgármester, Benedek Árpád Csaba feladata volt a Cekend-tetői telepen felszerelt kamerák követése, neki kellett volna személyesen felügyelnie az ott folyó tevékenységet. A szeméttározóval kapcsolatos városházi dokumentációban viszont semmilyen adat, kép vagy videofelvétel nem található azokból az időkből. A szeméttározó ügyének kivizsgálásával megbízott bizottságnak azért nincs RMDSZ-es tagja (az MPP-s Péter Balázs és az EMNP-s Hajdó Csaba mellett), mert érintetttsége ellenére az RMDSZ mégis Benedek Árpád Csabát javasolta a bizottságba, amit a polgármester nem fogadott el.

Ebben az ügyben az is érdekes, hogy a környezetvédelmi hatóságok miként adhattak ki engedélyt ilyen mértékű szemét befogadására, összesen közel hetven településre, ha az eredeti műszaki-kivitelezési tervek, melyek alapján maga a tározó megépült, kifejezetten kistérségi szeméttározóra vonatkoztak.

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .