fbpx

Jelentős változások jöhetnek a hulladéktörvény módosításával

Újabb változások jöhetnek a hulladékról szóló törvény módosításával, amennyiben azokat a parlament elfogadja. A kormany.hu weboldalon elérhető törvénytervezet alapján pontokba szedve a legfontosabb várható változások a következők:

Az NHKV Zrt-nek a számlázási, díjbeszedési, valamint a díjhátralék-kezelési feladatkörében eljárva 3 milliós nagyságrendet meghaladó ingatlanhasználói kör adatait kell beszereznie, frissítenie, nyilvántartania. A közszolgáltatóktól átvett adatbázisok hiányosak, pontatlanok, nem naprakészek, ezért a Koordináló szerv, illetve az általa megbízott gazdasági társaság térítésmentesen jogosult lenne az elszámolási, számlázási, és kintlevőség-kezelési feladatkörében a személyes adatok körére is kiterjedő eseti és csoportos adatszolgáltatást kérni a személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerveitől.

Bevezetésre kerül a közszolgáltatói alvállalkozó fogalma azzal, hogy a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közszolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos díjelőkészítő tevékenységéhez szükséges információk tekintetében az alvállalkozókat is tudja majd adatszolgáltatásra kötelezni, mivel sok esetben a szükséges adatokat ténylegesen ők birtokolják.

A települési hulladékból előállított fűtőanyag hulladékstátusz megszűnésének megállapítására vonatkozó részletes műszaki feltételek meghatározására a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és szolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter kap felhatalmazást.

A jövőben az NFM is bevonásra kerül az EMMI felügyelete alá tartozó (győgyszer hulladékok, közegészségügyi rendelkezések) jogszabályalkotásba.

Biztosítani kívánják, hogy a lakos az ingatlanán képződő, a bontást végző szakember által big-bag zsákba helyezett, azbesztet tartalmazó veszélyes építési-bontási hulladékot a saját költségén hulladékgazdálkodási engedély nélkül maga is elszállíthassa a bontási tevékenység helyszínéhez legközelebb lévő speciális hulladékgyűjtő pontra vagy közvetlenül az azbesztet tartalmazó veszélyes hulladék lerakására alkalmas hulladéklerakók valamelyikébe.

Rendezni kívánják a kitermelt szennyezetlen talaj és más, természetes állapotában meglévő anyag jogi státuszát, amelyet nem a kitermelés helyén használnak fel, mivel jelenleg ebben az esetben hulladékká válik. A módosítás alapján ezen anyagok a nyilatkozat alapján nem minősülnének hulladéknak, felhasználásuk hulladékgazdálkodási engedélyhez nem lenne kötött.

A Ht. 1. melléklete sorolja fel a 15 veszélyességi jellemzőt, melyek közül a HP14 „környezetre veszélyes (ökotoxikus)” veszélyességi jellemző összetettsége miatt már eddig is sok kérdést vetett fel a gyakorlati alkalmazás szempontjából. Hosszas előkészítés után készült el a HP14 Tanácsi Rendelet szerinti pontosítása, mely szorzótényezők használatával konkretizálja a veszélyességi jellemző tartalmát.

Hatályon kívül helyeznék a területi hulladékgazdálkodási tervekkel kapcsolatos előírásokat, mivel ezek elkészítése a Hulladék Keretirányelv alapján nem szükséges.

 

 

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: