fbpx

Kötelezően bevonnák a nagyobb alapterületű élelmiszerboltokat az üveghulladékgyűjtésbe

A 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak 2018. január elejétől kötelező lesz visszavenni a vásárlóktól a hulladék, használt, élelmiszereket tároló üvegeket. Ez nem betétdíjas rendszer, hanem egyszerű begyűjtés – írja a Piac és Profit.

A szaktárca rendeletének napvilágot látott tervezete szerint a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak 2018. január elejétől kötelező lesz visszavenni a vásárlóktól a hulladék, használt, élelmiszereket tároló üvegeket. Ez nem betétdíjas rendszer, hanem egyszerű begyűjtés.

Az érintett üzletek döntő részben a nagy hazai és nemzetközi láncok körébe tartoznak, csaknem kétezer üzlet válhat kötelezetté (figyelemmel kell lenni arra is, hogy nem az eladótér, hanem a bolt teljes alapterülete számít).

A rendelet tervezete szerint az üvegek visszagyűjtése több módon is végezhető, így konténerrel a bolt előtt, ami autóval is megközelíthető, így ez a megoldás a saját parkolóval rendelkező élelmiszerbolt számára jelenthet lehetőséget. De elhelyezhető a konténer a bolt előtt is, ha nem ütközik valamilyen városképi vagy közlekedési, biztonsági előírással. És marad egy végső megoldás is, a bolton belüli visszavétel.

A felkészülésre alig marad idő, mivel kihirdetett rendelet még nincs, csak tervezet. A karácsonyi, szilveszteri vásárlási dömping időszakában kellene konténereket vásárolni, helyet kialakítani, van, ahol a boltban. Ráadásul olyan biztonságos konténerekre van szükség, hogy ne sérülhessen meg a vásárló a bedobott üveg szilánkjaitól, ne akadályozza a visszagyűjtés a vásárlók és az eladók mozgását. Emellett meg kell állapodni egy üveghulladékot visszagyűjtő vállalkozással is az időnkénti elszállításról.
A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .