fbpx

400 kamionnyi élelmiszert mentettek meg a kidobástól

Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, becslések szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon kétmillió tonna. Az egyesület úgy látja, ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni.

Míg napjainkban világszerte hatalmas pazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a felesleg megmentése is – emelte ki.

A szervezet két fő célja a pocsékolás csökkentése és a nélkülözés mérséklése. Partnereivel közösen azon dolgozik, hogy egyre több élelmiszert tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.

A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese. Ha kamionokra raknák az ételt, a sor öt és fél kilométer hosszan kanyarogna – szemléltette az élelmiszerbank.

A megmentett élelmiszerek változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt van a nélkülözőknek átadott csomagokban – közölte.

Az ételek az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segítenek. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is.

Az élelmiszerek csaknem 90 százaléka az egyesülettel kapcsolatban álló kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz, míg a maradék 10 százalék a gyártóktól érkezik a szervezet központi raktárába, hogy onnan mielőbb a rászorulókhoz juthasson.

A szervezet munkatársai kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

Cseh Balázs, az egyesület elnöke azt mondta, bíznak abban, hogy az idén is jelentős növekedést tudnak elérni, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat – tette hozzá.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó felesleg és a rászorulók között, ezzel elősegítve az éhezés és a pazarlás csökkenését. A szervezet egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális szempontokat.

Fennállása óta, több mint tizenhárom éve gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált ételeket, amelyek között közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is megtalálhatók – olvasható a közleményben.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .