fbpx

Nyolcezer tonnát hasznosító elektronikai hulladékkezelő üzem épül

Több mint kétmilliárd forintból elektronikaihulladék-hasznosító üzem épül Tiszapüspökiben, a már elkezdődött és a tervek szerint legkésőbb jövő évben megvalósuló beruházás mintegy félszáz új munkahelyet teremt.

A beruházó az erre a projektre alakult EWR Hungary Kft., a projekt bekerült az államilag támogatott beruházások közé, de a fejlesztésről beszámoló tiszapüspöki polgármester, Bander József információja szerint konkrét anyagi támogatás még nem érkezett.

A beruházás során egy 3800 négyzetméteres csarnok és egy 800 négyzetméteres, háromszintes irodaház épül a településtől két kilométerre levő kéthektáros területen – írja beszámolójában az MTI. Az üzemben évente mintegy nyolcezer tonna elektronikai hulladékot dolgoznak majd fel, amelyet anyagára bontanak, majd 96 százalékából egy szabadalmaztatott kémiai eljárással olajat állítanak elő. Ennek elégetéséből hő- és elektromos energia keletkezik, amelyet értékesítenek – számolt be a polgármester, hozzátéve: a maradék 2-4 százalék veszélyes hulladékot a településről veszélyeshulladék-égetőbe szállítják.

Az üzem engedélye a próbaüzemig szól, a végleges engedélyt az újabb környezetvédelmi mérések után kaphatja meg. Az üzem létesítéséről már 2011-ben megállapodtak a cégvezetők és a település akkori önkormányzata, a beruházás a korszerű technológia szabadalmaztatása és az engedélyek megszerzése miatt indult hét évvel később.

MTI

Facebook Comments

One thought on “Nyolcezer tonnát hasznosító elektronikai hulladékkezelő üzem épül

  • 2018/02/23 at 11:59
    Permalink

    Érdekes, hogy a cég honlapján nyoma sincs újabb fejleménynek 2012 óta és az OKIR nyilvános hatósági nyilvántartás sem mutat környezetvédelmi engedélyt.
    Kérdés még, hogy számtalan különféle pirolízises, sokat ígérő vállalkozás (Fűzfőgyártelep, Bátonyterenye, stb.) után ezúttal működne-e ez a technológia. Folyamatos ipari volumenű üzemben.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .