fbpx

Vegyszermentes élelmiszereket az óvodákban, iskolákban!

A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

A bioalapanyagok arányát a kormány is 30%-ra növelné a közétkeztetésben 2020-ig  − ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indít, melyben azt kéri: a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018-ra legalább a 10%-ot érje el az óvodai, iskolai közétkeztetésben. Erre azért is van különösen nagy szükség, mert a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek, tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.

Az Európai Parlament Kutatószolgálatának jelentése szerint bizonyos növényvédő szerek károsíthatják gyermekeink kognitív képességeinek fejlődését − mint amilyen például a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, az emlékezet és a gondolkodás −, ami gyakran mérhető IQ-csökkenésben jelentkezik.

Az egyre gyakrabban diagnosztizált figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) szintén összefüggésbe hozható a növényvédő szerekkel. Ennek az összetett rendellenességnek a pontos oka ismeretlen. Az USA-ban végzett kutatások azonban arról számoltak be, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek a vizeletében magasabb volt a szerves foszforsavészter bomlástermékeinek szintje, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták ezt a rendellenességet.

Emellett több más betegség kialakulásában is szerepet játszanak az élelmiszereinkben maradványként előforduló növényvédő szerek. Így például sok allergiás megbetegedés, egyes ráktípusok, idegrendszeri károsodások hozhatók összefüggésbe ezekkel a vegyszerekkel.

Gyermekeinket akkor tudhatjuk ebből a szempontból biztonságban, ha ökológiai módszerekkel előállított élelmiszert fogyasztanak. Ez azonban nem csak egészségügyi szempontból fontos.
Jelenlegi élelmezési rendszerünk felelős a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 50%-áért

Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek előállítása − a nagyüzemi mezőgazdasággal ellentétben − nem károsítja az egészségünket és a környezetünket sem. A helyben, ökológiai módszerekkel történő termelés kíméli az élővizeket és a talajt, nem okozza állat- és növényfajok kihalását, és nem gyorsítja fel a klímaváltozást a termőtalaj tönkretételével, erdőirtással, hatalmas gépek használatával, műtrágyázással és kontinenseken átívelő szállítással.

A helyi ökogazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztásával ráadásul a helyi kistermelőket és a gazdálkodó közösségeket is segítjük.
A magyar lakosság több mint kétharmada szeretné, ha vegyszermentes élelmiszert használnának a közétkeztetésben

A Greenpeace 2017 októberében végzett közvélemény-kutatása szerint az emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai menzákon kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata még akkor is, ha emiatt többet kell esetleg érte fizetni.

Ma Magyarországon több mint egymillió gyermek eszik közétkeztetésben, és 80%-uk állami támogatással veheti ezt igénybe. Így az, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai bioalapanyagokat használjanak, és erre elegendő forrást biztosítsanak, elsősorban a kormány felelőssége.

„Arra kérjük a döntéshozókat, hogy tegyenek gyakorlati lépéseket a mérhető eredményekért, és már 2018 végére érje el a közétkeztetésben használt bioalapanyagok aránya legalább a 10%-ot. A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik azért, hogy elősegítse az ökológiai gazdálkodás elterjedését Magyarországon. Ez a gazdálkodási mód szolgálná leginkább a magyar fogyasztók, a gazdák, a helyi közösségek és a természet védelmének érdekeit, ráadásul ehhez különösen jók hazánk természeti adottságai is” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország új petíciója a greenpeace.hu/menzaforradalom címen érhető el.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .