fbpx

Piaci alapú szelektív hulladékgyűjtésben gondolkodik az Együtt

Az Együtt önálló környezetvédelmi minisztériumban, megerősített zöldhatóságokban, piaci alapú szelektív gyűjtésben és újrahasznosításra ösztönző termékdíjban gondolkodik
Bár az Együtt már tavaly szeptemberben közzétette IKEA-katalógus formátumú választási programját, annak aktualitása értelemszerűen a választási hajrában jött el. A párt ebben 13 konkrét zöldpolitikai lépést fogalmaz meg:
“Azonnali programot indítunk a szőnyeg alá söpört, évtizedek óta megoldatlan környezet- és egészségkárosító szennyezések felszámolására, hasonlatosan az Illatos úti problémamegoldáshoz. Célunk, hogy tíz év alatt eltűnjön minden ilyen, szőnyeg alá söpört szennyezési válsággóc.
 
Minden víziközművet és szennyvíztisztítót előírás szerint üzemeltetünk, 15 éves víziközmű-felújítási programot hirdetünk, támogatjuk a környezetkímélő technológiák terjedését.
 
Önálló Környezetvédelmi Minisztériumot hozunk létre, és helyreállítjuk a környezetvédelmi szakigazgatás becsületét, szakmai autonómiáját.
 
Nem engedjük, hogy tovább csökkenjen a településeken a közparkok és más zöldfelületek mennyisége és minősége. A beépített területeken a zöldterületek megszüntetését csak nagyobb területű, legalább azonos ökológiai értékű és megközelíthetőségű új zöldterület létrehozása esetén engedélyezzük.
 
Visszaszorítjuk a parlagfüvet az allergiás betegek szá- mának és a gyógyszerkiadások csökkentése érdekében. Finanszírozzuk az állami ingatlanok területén található parlagfű kiirtását, hatósági eszközökkel kényszerítjük ki a tulajdonosaik által parlagon hagyott, parlagfüves földek eltüntetését, az önkormányzatokat pedig érdekeltté tesszük saját területeik mentesítésében.
 
Megerősítjük a környezet- és természetvédelmi, valamint a vízügyi hatóságokat és a nemzeti parki igazgatóságokat.
 
Teljesítjük a Párizsi Egyezményben vállalt klímapolitikai célokat, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsá- tását.
 
A nagyobb városok környezetében a klimatikus hatások mérséklése érdekében véderdő programot indítunk.
 
Újra létrehozzuk a modern szelektívhulladék-gyűjtés piaci alapú rendszerét együttműködésben az önkormányzatok társulásaival.
 
A „szennyező fizet” elvének érvényesítése érdekében bevezetjük a pénzbeni biztosítékadási kötelezettséget a környezetkárosítási kockázattal járó tevékenységeknél.
 
A környezetvédelmi termékdíj tételeit úgy alakítjuk át, hogy az a tényleges újrahasznosítást ösztönözze.
 
A nemzeti parkokban védettség szerinti zónákat alakí- tunk ki; elkészítjük a Natura 2000-es területek kezelési terveit.
 
Új földterületek állami tulajdonba vételével segítjük a széttöredezett nemzeti parkok területeinek egységesítését.”
Az energetikáról szóló fejezet szerint továbbá növelnék a megújuló energiák részarányát az energiatermelésben.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .