fbpx

A mikroműanyaggal fertőzött rákok beteggé tehetik a nagytestű állatokat

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora a világon elsőként mutatta ki, hogy a sarki világítórák az emésztése révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket. A hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék komoly fenyegetést jelentenek a tengerek élővilágára.

A fertőzött rákok beteggé tehetik a nagy testű állatokat

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagy testű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnák, a cápák vagy a ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat. Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

 Meganyctiphanes norvegica2

Az egyetem egy másik munkatársa szerint a tanulmány a műanyagszennyezés egy eddig ismeretlen folyamatát tárta fel. A kutató hozzátette, a mikroműanyagok biológiai úton végbemenő felaprózódása valószínűleg széles körben előfordul a tengeri ökoszisztémákban. A szakember azonban kihangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség a témában.

A műnanyaghulladék-darabkák komoly veszélyt jelentenek a vízi élővilágra

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba. Közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy több milliárdnyi műanyaghulladék-darabka akad fenn a korallzátonyokon, tovább súlyosbítva a virágállatok helyzetét.

Az ENSZ illetékes szervezete az egész bolygót érintő problémának nevezte a jelenséget, tekintve, hogy a műanyagtermelés várhatóan világszerte tovább növekszik a jövőben.

MTI

Foto: commons.wikimedia.org

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .