fbpx

Az Európai Parlament álma: Európa kitakarít maga után

Szembenézve a hulladék újrahasznosításának és csökkentésének szükségességével Európa-szerte, az EU új politikát készít egy zöldebb és versenyképesebb jövőért.

Európának gondot okoz a hulladék és annak felhalmozása. A túl kevés újrahasznosítás és a túl sok hulladéklerakó nem fenntartható megoldás. De az Európai Parlament támogatja a változást ígérő intézkedéseket.

Új tervek – mint, hogy ne kerüljön hulladék a szemetesbe vagy hogy a hulladéklerakók a múlté legyenek – állnak jelenleg az Európai Unió körkörös gazdasági csomagjának középpontjában. Egy olyan politika, amelynek célja nemcsak az újrafelhasználás és az újrahasznosítás növelése, hanem a hulladék kialakulásának megakadályozása a jobb csomagoláson, valamint a jobb életmódon és üzleti lehetőségeken keresztül.

Ez nem egy kizárólag a hulladékra vonatkozó politika, hanem inkább egy általánosabb fejlesztési politika. A csomagolással kapcsolatos legfontosabb intézkedések a megelőző intézkedések a hulladékkeletkezés folyamatában

Ma a települések hulladékának kevesebb mint felét hasznosítják újra vagy komposztálják. 2035-re az EU 65%-ra emelné ezt a számot, ugyanakkor 10%-ra korlátozná a hulladéklerakókra jutó hulladék mennyiségét. Olyan egyéb célokkal, amelyek a jobb anyagok és a zöld ösztönzők létrehozására koncentrálnak a vállalkozások számára, az EU úgy véli, hogy az intézkedések több zöld munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárulnak.

A csomagolás egyéb érdekes intézkedéseket is rejt magában, de hangsúlyozni kell, hogy ez egy olyan politika, amelynek célja, hogy Európát versenyképesebbé tegye. Ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtása az EU tagállamaira marad, ami nagy kihívást jelenthet azoknak, melyek továbbra is túlzottan támaszkodnak a hulladéklerakókra. De ahogy Európa mindinkább egy körkörös gazdasággá válik, a jólét felé vezető út hamarosan fenntarthatóvá válik.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .