fbpx

Iskolai program kezdődik az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) iskolai Programjának első állomásaként elkészült az általános iskolás gyermekeknek szóló tananyag élelmiszer-pazarlás témakörét bemutató része.

A Maradék nélkül elnevezésű tananyag lényege, hogy a gyermekek egy tematikus kiadvány, s a hozzá kapcsolódó foglalkozás révén kapjanak felvilágosítást és tanácsokat a napjainkban egyre nagyobb mértékű élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében – mondta Kasza Gyula, a Nébih élelmiszer-pazarlás elleni programjának programvezetője a Napközben című adásban.

A Nébih-program tudatosságra nevel

A Nébih szeptemberben kezdődő oktatási programja az óvodásoktól az egyetemistákig kínál majd foglalkozásokat, kiadványokat, illetve pedagógus-továbbképzéseket a témában, s ennek része a most elkészült általános iskolás tananyag is.

A Nébih felmérése szerint az idősebb korosztály körében ritkább az élelmiszer-pazarlás – hangzott el az adásban.

A Maradék nélkül program keretében az iskolákban tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel a gyerekek is segíthetnek az otthoni élelmiszer-pazarlás csökkentésében. Mindemellett elérhető lesz majd az Ételt csak okosan modul is, ami az élelmiszer-biztonsággal, tudatos vásárlással, konyhatechnikai ismeretekkel, illetve a biztonságos ételkészítés alapszabályaival foglalkozik – mondta a szakértő.

A maradeknelkul.hu  oldalról ingyenesen letölthető tankönyveket, előadásokat szabadon használhatják és szerkeszthetik a pedagógusok és diákok.

Riasztó számok a pazarlásról

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. Az élen Hollandia áll, amelyet Belgium és Ciprus követ. Magyarország a középmezőnyben szerepel, a legkevésbé pazarlók pedig a szlovénok.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli.

„Egyre tudatosabbak az éttermek, egyre jobban figyelnek, hogy megfelelő alapanyagokat szerezzenek be, és azokat fel is használják”  – mondta Szilágyi Gergely, a Redinner Kft. ügyvezetője. A cég mobilos applikációt fejlesztett ki, amely összeköti az éttermeket a felhasználókkal, akik kedvezményesen juthatnak ételekhez.  Az éttermek a nap végén még megmaradt jó minőségű ételeiket fel tudják tölteni a rendszerbe, és így a felhasználók egy megjelölt területen belül értesülhetnek ezekről az ajánlatokról.

Tavaly a korábbi eredmény csaknem kétszeresét, 9300 tonna élelmiszert vett át és mentett meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, ennek többségét az élelmiszeriparból – és -kereskedelemből – mondta Cseh Balázs, az egyesült elnöke.

A legnagyobb mennyiségben pékárut, zöldséget és gyümölcsöt kap az élelmiszerbank elsősorban kereskedelmi láncoktól. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden nap végén civil vagy önkormányzati szervezetek képviselői elmennek az élelmiszer-áruházakhoz és felpakolják az élelmiszert, amelyet még aznap eljuttatnak a rászorulóknak – mondta Cseh Balázs.

Az élelmiszerbank elnöke szerint egyfajta szemléletváltás zajlik jelenleg, de fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az élelmiszert el is kell juttatni a rászorulóknak.

Forrás: hirado.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .