fbpx

Chile lesz az első amerikai ország, amely megtiltja a műanyag zacskókat

Történelmi döntést hozott a chilei Képviselőház, mivel tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország területén működő boltokban – számol be a Santiago Times. A döntéssel Chile lett az első olyan ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

Az új szabályozás egy év múlva lép életbe a kiskereskedők és két év múlva a kisvállalkozások esetében, viszont a szemeteszsákokra nem vonatkozik. A bevezetés közben a szupermarketekben és nagyobb boltokban már csak legfeljebb két nejlonszatyrot adhatnak a fogyasztóknak a vásárlás során.

Michelle Bachelet volt chilei elnök még 2017-ben, az ENSZ 72. közgyűlésén jelentette be azt a törvényjavaslatot, amellyel az egyszer használatos szatyrok árusítását akarták korlátozni a part menti városokban. A 2018 márciusában második alkalommal megválasztott Sebastián Piñera alatt aztán tovább szigorították a tervezetet, és az egész ország területére kiterjesztették.

A spanyolországi székhelyű Műanyaggyártók Szövetsége szerint egy-egy nejlonzacskó előállítása megközelítőleg egy percet vesz igénybe, a szatyrokat pedig átlagosan 15-30 percig használják. A probléma az, hogy a feleslegessé vált zacskók nagyjából 400 év alatt bomlanak le.

A szövetség adatai alapján Chilében évente 3,4 milliárd műanyag zacskót használnak, így egy lakosra 200 nejlonszatyor felhasználása jut.

Az Egyesült Államok és Kanada egyes államaiban és városaiban hasonló intézkedésekkel már rendelkeznek, de azok a kezdeményezések még nem váltak nemzeti politika részévé. Costa Rica viszont azt tervezi, hogy 2021-ben teljes tilalmat vezet be az egyszer használatos műanyagtárgyak forgalmazására.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .