fbpx

Korszakváltáshoz érkezett Magyarországon a zajvédelem

Korszakváltáshoz érkezett Magyarországon a zajvédelem: a ciklikus adatszolgáltatást a zajterhelés folyamatos vizsgálata váltja föl – jelentette be az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a kormány zajtérképezési projektjének nyitó rendezvényén, Budapesten.

Dr. Rácz András kiemelte: karakterváltás indul a zajvédelem terén, valamint utalt arra az uniós irányelvre, amely előírta a tagállamoknak, hogy a 2007-es évtől kezdődően országonként készítsék el zajtérképeiket és a kapcsolódó intézkedési tervet. – A munka, amelyhez az Európai Unió forrást is biztosított, sikeresen elindult hazánkban, önkormányzati feladatkörben.

A következő uniós pénzügyi időszakban a zajtérképezés teljes körű uniós finanszírozására már nem volt lehetőség, továbbá a szankcionálás hiánya és egy decentralizált helyzet kialakulása összességében a kijelölt feladatok elmaradozásához vezettek – foglalta össze az államtitkár.

A megoldást a Kormány nyújtotta azzal, hogy azt a döntést hozta, a költségvetésből a teljes pénzügyi forrást – mintegy 2 milliárd forintot – biztosít a feladat elvégzéséhez. A városok zajtérképeinek elkészítésére a Herman Ottó Intézetet (HOI) jelölte ki, a közlekedési vonalak zajtérképezésével pedig a Közlekedéstudományi Intézetet bízta meg. Az Európai Bizottság felé Magyarország vállalta, hogy 2018. év végéig az elmaradt zajtérképek elkészülnek, ezzel párhuzamosan pedig megtörténik a meglévőek frissítése is, mégpedig az időközben elkészült, egységes módszer szerint.

A jogszabályi kötelezettség szerint a zajtérképeket 5 évente kell megújítani.
A keddi konferencián ezután Dr. Román Zsuzsa szakorvos a zaj káros élettani hatásait mutatta be, kiemelve a szívroham és a magas vérnyomás, valamint a többletzaj közti mérhető összefüggéseket. Lukács András, a HOI zajreferensi munkatársa a zajtérképezés európai szabályozásáról beszélt, majd ehhez kapcsolódott a tavalyi jogszabályváltozásokról, azok hátteréről, miértjeiről szóló prezentáció Kara Milán zajreferens tolmácsolásában. Muntag András zajszakértő pedig a zajtérkép készítésének menetét ismertette.

Az agrártárca államtitkára rámutatott: az új rendszer jelentősége éppen abban rejlik, hogy folyamatos munkavégzést tesz lehetővé: a megszakítás nélküli monitorozás folytonos adatszolgáltatást is jelent egyben, össztársadalmi szinten nyújtva ezzel hasznos információt.

A zajtérképek adatsorai nyilvánosak lesznek, a lakossági tájékoztatás mellett többek között a települési fejlesztések tervezését is segíthetik. A zajszennyezés megfékezésében az érintett hatóságok, szakmai és egyéb szervezetek együttesen részt vesznek. A közös nyelv pedig maga a zajtérkép, amely egyaránt értelmezhető laikusok és szakemberek számára is.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .