fbpx

Áruházi üveggyűjtés – lassú jogszabálykövetés

A tavaly júniusban megjelent rendelet szerint idén január 1-től kötelező az üveg csomagolási hulladékokat más csomagolásoktól eltérően 500 m2 helyett már 300 m2 üzletmérettől visszavenni, viszont benyomásaink alapján számos bolt a kötelezettségről nem tud vagy nem tesz érte, legalábbis vásárlóként számos helyen hiányzik bármiféle utalás az üveggyűjtésre.

A kérdéskör talán most nagyobb figyelmet kaphat, mivel még április végén megjelent, majd június 1-től hatályba lépett részletszabályok a gyűjtés gyakorlati megvalósítására vonatkozó előírásokat tartalmaznak.

Eszerint a hulladék átvételét az üzlethez tartozó, üzleten kívüli saját területen, ha ilyen nincs vagy ott településrendezési, illetve településkép-védelmi okból nem lehetséges,  közterületen kell biztosítani, utóbbit az önkormányzat a a hulladékról szóló törvény értelmében ingyenesen bocsátja rendelkezésre. Amennyiben a közterületi elhelyezés sem megoldható településrendezési, illetve településkép-védelmi okból, az üzleten belül kell a gyűjtést megoldani.

A létesítményes rendelet alapján nyitvatartási időn kívül a konténer lezárható, ugyanakkor feltételezhető, hogy a jogalkotó szándéka az üzleten kívüli elhelyezéssel feltételezhetően az volt, hogy a visszavétel minél hosszabb időben biztosított legyen.

Az áruházi üveggyűjtésre vonatkozó kötelezettséget a hulladékról szóló törvény 12. § (2b) bekezdése és a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 10. §-a, a részletszabályokat és az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályairól szóló 246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet 11. § (7)-(10) pontjai tartalmazzák.

Alább egy fotó 1984-ből a Fortepan gyűjteményéből: üveggyűjtő konténer ABC mellett a járdán Budapesten, a Lánchíd mellett. A terület azóta világörökségi védőzóna lett, a bolt megszűnt, üveggyűjtő konténer azonban – 50 m-rel odébb, a Duna-parton – továbbra is van.

Forrás: fortepan.hu
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .