fbpx

Az AUDI műanyag hulladékból rekreációs úszóparkot épít

Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen nyitott meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány egy úszó parkot (Floating Park) Rotterdam Rijnhaven kikötőterületén. A parkhoz szükséges műanyaghulladékot saját tervezésű gyűjtőmedencéivel szűrik ki a Nieuwe Maas folyó vízéből, amit válogatást követően műanyagszigetekké dolgoznak fel. A növényekkel betelepített park máris a környékbeliek és a látogatók kedvelt pihenőhelyévé vált.

Világméretű probléma a tengerek műanyagszennyezése, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány pedig Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen járul hozzá a probléma megoldáshoz. A koncepció lényege, hogy a folyókban és kikötőkben műanyagfelfogó medencék megakadályozzák a műanyag kijutását a tengerbe. A hulladékok több mint 98 százaléka már az első méteren, túlnyomó többsége pedig már az első fél méteren a vízfelszín alá süllyed, így hálóval lehetővé válik a begyűjtése.

Speciális felfogót alkalmaznak annak a megakadályozására, hogy az erős hullámverés ismét kimossa a gyűjtőmedencéből. Az így nyert hulladékot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői, mint különböző technológiák, köztük sajtolás, hegesztés és háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket állítanak elő belőle, amelyek hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit.

Foto: AUDI

Az első műanyaghulladékból épült úszó parkot Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ramon Knoester, a Recycled Island Foundation alapítója további jelentős projektpartnerek, köztük Rotterdam város és a Rijkswaterstaat, azaz a holland infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztérium képviselői jelenlétében nyitották meg a rotterdami kikötőben. „Új technikák – mint például ez is – felhasználásával szeretnénk élhetőbbé tenni környezetünket” – hangsúlyozta Rüdiger Recknagel. „A műanyaghulladék újrahasznosítása pontosan megfelel alapítványunk célkitűzéseinek. Tevékenységünk célja az élhető jövő, emberek, állatok és növények számára egyaránt.” Amint Ramon Knoester hozzátette: „Hálásak vagyunk, hogy támogatóként nyerhettük meg az Audi Környezetvédelmi Alapítványt és közösen nyithatjuk meg Rotterdamban az első úszó parkot.”

Foto: AUDI

A rotterdami műanyagsziget összfelülete 140 négyzetméter, amit öt négyzetméteres műanyagelemekből állítottak össze, majd telepítettek be növényekkel. E célra moha éppúgy használható, mint akár többméteres fák. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű gyökérzetet alkotva. Ez az algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként szolgálhat a folyó élővilága számára. A szigetek mozgathatóak, így sokrétűen használhatóak, például ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül.

A tervek között máris szerepel a projekt további helyszínekre szánt bővítése, így a hulladékgyűjtő medencék még az idén Brüsszelben, a Charleroi-csatornán, illetve az indonéziai Ambon szigetén is megjelenhetnek.

Forrás: audi-mediacenter.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .