fbpx

Új-Zéland is betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat

Új-Zéland is csatlakozik azokhoz az országokhoz, akik betiltják az egyszer használatos műanyag zacskókat – jelentette be az új-zélandi kormány.

“Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket” – mondta Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke. Eddig Ausztrália nyolc államából hatban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Kínában már teljes tilalmat rendeltek el, míg máshol illetéket vagy díjat vezettek be.

“Új-Zélandon több százmillió egyszer használatos műanyag zacskót használunk – a zacskóhegy számos darabja végül értékes partvidéki és tengeri környezetünket szennyezi és komoly károkat okoz a tengeri élővilágnak, miközben léteznek használható alternatívák a vásárlók és az üzletek számára” – mondta Ardern. A kormány hat hónapos átmeneti időszakot javasolt, utána viszont súlyos büntetést helyezett kilátásba.

Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek. Becslések szerint minden új-zélandi több mint 150 egyszer használatos zacskót használ évente, ami összesen mintegy 750 millió műanyag zacskót jelent.

Évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba a becslések szerint. Ha a trend folytatódik, az óceánokban lévő műanyag súlya 2050-re nagyobb lesz, mint a halak súlya.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .