fbpx

Jönnek a PET-mentes polgármesteri hivatalok

Napjainkban Magyarországon évente mintegy 3.8 millió tonna háztartási hulladék keletkezik, melyből közel 50 ezer tonnát a PET palackok tesznek ki. Sajnálatos módon ennek az óriási mennyiségű műanyag hulladéknak mindössze alig 15 százaléka kerül újrahasznosításra dacára annak, hogy a települések több mint 90 százalékában rendelkezésre áll a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. A műanyagok bekerülve a környezetünk természeti körforgásába számtalan veszély forrásaivá válhatnak!

A leghatékonyabb hulladékkezelés mindig az, ha elsődlegesen arra törekszünk, hogy a hulladék mennyiségét csökkentsük, azaz ne terheljük feleslegesen a környezetünket.
A jövőért érzett felelősség és elkötelezettség jegyében öt település
  • Budapest Főváros XII. kerület
  • Gyenesdiás
  • Ipolytölgyes
  • Szigliget és
  • Tápiószentmárton
Klímabarát Települések Szövetsége által 2018. szeptember 13-án a hegyvidéki Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban szervezett Terítéken a Fenntarthatóság elnevezésű települési konferencián aláírásukkal kötelezték magukat arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják.
A Klímabarát Települések Szövetségének (KBTSZ) elnöke, Kovács Lajos rámutatott arra; minden települési önkormányzat polgármesteri hivatala a helyi közügyek legfontosabb fóruma, ezért az itt megjelenő példák és megoldások jól tükrözik a település elköteleződésének irányait. A KBTSZ jelen kezdeményezésével arra kéri és ösztönzi Magyarország valamennyi településének a vezetőjét, hogy hasonló elköteleződéssel és jó példával elöl járva mentesítsék hivatalukat a PET hulladéktól, ne vásároljanak közpénzen divatos, ám teljesen felesleges hulladékot termelő palackos ivóvizet.
Az eldobható palackok helyett népszerűsítsék inkább a csapvizet, vagy az egyéb újra felhasználható eszközöket alkalmazó alternatív megoldásokat. A következő hetekben a Szövetség minden települési önkormányzat vezetőjét megkeresi és felkéri, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, ezzel is hozzájárulva Magyarország fenntartható városi környezetének megőrzéséhez.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .