fbpx

Szerda délutánig véleményezhető a termékdíj-törvény módosításának tervezete

A fogyasztói szokások megváltoztatása és a környezetvédelmi szempontból nem kívánatos műanyag zacskó, egyes egyszer használatos műanyag termékek és a reklámhordozó papír kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében a vonatkozó termékdíj mértékének emelése szükségszerű. A törvénymódosító javaslat továbbá jogértelmezést segítő, adminisztrációcsökkentésre irányuló, valamint környezetvédelmi célok érvényesítését szolgáló rendelkezéseket foglal magában.

 

A műanyag zacskók esetében a törvényjavaslat a jelenlegi tömeg alapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezeti be. A darab alapú díjtétel a mennyiségi adatok pontosságának növelése mellett kedvezően befolyásolja a vásárlók tudatos döntését. (A vásárló az egy zacskóra vonatkozó fizetendő árat tudja azonnal érzékelni és értékelni.)

 

Az Európai Bizottság a műanyaghulladék mennyiségének jelentős csökkentése érdekében 2018. május 28-án közzétette az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslatot (a továbbiakban: SUP), amelyben konkrét korlátozó intézkedéseket vár a tagállamoktól az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozóan. A SUP irányelv tervezettel összhangban a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt (a továbbiakban: Ktdt.) módosító javaslat az egyszer használatos műanyag pohár, edények, mint csomagolószerek termékdíj tételét 57 Ft/kg-ról 1 900 Ft/kg-ra növeli. Ezzel egy időben az egyéb műanyag termékek termékköre kibővül az egyszer használatos műanyag evőeszközök (kanál, villa, kés, stb.), keverőpálca, szívószál termékekkel, amelyekre a termékkörre vonatkozó, szintén 1 900 Ft/kg díjtétel alkalmazandó.”

 

Ezen túlmenően az állami hulladékhasznosítást közvetítő szervezet (Innovációs és Technológiai Minisztérium) pályázatai illetve szolgáltatás-megrendelései kedvezményezettjeinek ellenőrzésekor és nyomon követésekor szükség esetén bevonja az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot ellátó NHKV Zrt.-t.

 

Egyes termékdíj-tételeknél továbbá csökken az egyéni hulladékkezelők fizetési kötelezettsége a termékdíj rendszerirányítási alapköltség összetevőjének csökkenésével.

 

A törvényjavaslat ide kattintva érhető el.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .