fbpx

Szlovákia betétdíjassá tenné a PET-palackokat

Ha a szlovák környezetvédelmi tárca terve valóra válik, a jövőben a PET-palackokat is ugyanúgy visszaválthatják majd az üzletekben, mint például a sörös- vagy borosüvegeket. A szaktárca ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több hulladékot szelektáljanak – írja az ÚjSzó.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Sme napilapnak adott interjúban ismerte el, hogy még a jelenlegi választási időszak végéig, vagyis 2020-ig szeretné elérni, hogy a PET-palackok visszaválthatók legyenek. „A célom, az, hogy ezt a lehető leggyorsabban véghezvihessük. Amíg miniszter leszek, mindent megteszek ennek érdekében. Nem tudom megígérni, hogy a visszaváltást a kormányzati időszak végéig biztosan teljesítjük, de örülnék annak, ha ez sikerülne” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy sok függ az ezzel kapcsolatban folyó uniós vitától is. A miniszter is elismeri azonban, hogy a PET-palackok visszaváltásának a bevezetése nem lesz ingyen, az ezzel kapcsolatos rendszer kiépítése több tízmillió euróba kerülhet. Sólymos szerint az első körben az ezzel kapcsolatos elemzéseket kell kidolgozni, ezt követően ülhetnek le tárgyalni a kereskedőkkel és a gyártókkal.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .