fbpx

ÁSZ: Nem működött szabályosan az NHSZ, az állami hulladékgazdálkodó cég

Az Állami Számvevőszék befejezte az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. 2013. december 18-tól 2016. december 31-ig tartó időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű.

Az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, melynek keretében sor került az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. ellenőrzésére is.

Az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. 2013. december 18-án került a magyar állam kizárólagos tulajdonába. A tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolta.

A társaság fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding) volt, közfeladatot nem látott el, közszolgáltatást nem végzett, hulladékgazdálkodással összefüggő operatív tevékenységet nem folytatott. Az NHSZ Kft. 2016. évi éves beszámolója szerint összesen 33 működő társaságban rendelkezett 12,75 – 100,0 % közötti részesedéssel. A társaság a részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlóként az MNV Zrt. alapítói határozatai szerinti kötött mandátum alapján járt el. Az NHSZ Kft. nem rendelkezett vagyonkezelési szerződés alapján átvett állami vagyonnal. Az ügyvezetés ellenőrzését három tagú felügyelőbizottság látta el. A könyvvizsgálatot határozott idejű szerződések alapján megbízott könyvvizsgáló cégek végezték.

2013-ról 2016-ra a társaság mérlegfőösszege elsősorban tőkeemelések, valamint üzletrészvásárlások következtében 1,7 milliárd Ft-ról 21,4 milliárd Ft-ra nőtt. 2014-től az MNV Zrt. összesen 3,4 milliárd Ft értékben nyújtott támogatást a társaságnak.

A NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. ellenőrzése
Forrás: aszhirportal.hu

Az ÁSZ megállapította, hogy az MNV Zrt. társaság feletti tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt.

Az NHSZ Kft. működésének szabályozottsága nem volt megfelelő. A társaság 2013 végéig nem rendelkezett számviteli politikával és az annak keretében elkészítendő szabályzatokkal, illetve számlarenddel. Ezt követően a számviteli politika és a pénzkezelési szabályzat nem követte a jogszabályi változásokat, számlarendje nem felelt meg a törvényi előírásoknak, bizonylati renddel továbbra sem rendelkezett.

A társaság gazdálkodása 2014-ben és 2016-ban nem volt szabályszerű, a személyi jellegű ráfordításokat nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően számolták el. Az NHSZ Kft. az éves beszámoló mérlegét 2013-2014-ben nem támasztotta alá leltárral. A 2013-2014. évi beszámolók közzététele nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő határidőben történt. Beszámolási kötelezettségének 2015-2016-ban már szabályszerűen eleget tett.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a vagyon nyilvántartása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A támogatási szerződések elszámolása határidőn túl történt.

A megállapítások alapján az ÁSZ az NHSZ Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

MTI/aszhirportal.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .