fbpx

Az Európai Bizottság is a betiltás útjára lépne az egyszer használatos műanyagoknál

A bizottság az Európai Bizottság javaslata szerinti egyszer használatos műanyag fültisztító pálcikákon, evőeszközökön és edényeken túl a nagyon könnyű és az oxo-lebomló műanyag zacskók valamint a polisztirolból készült egyszer használatos ital- és más élelmiszer csomagolások betiltására szavazott. A bizottsági javaslat szerint továbbá meg kell vizsgálni, hogy milyen módon biztosítható a termékekben az újrahasznosított műanyagok egy minimális aránya.

Egyszer használatos műanyag italcsomagolásoknál a bizottság konkrétan 35%-s minimális újrahasznosított arányt írna elő, ezzel túlmenve saját, júniusi jelentéstervezetén, melyben 25%-s másodnyersanyag arányt követelt.

A technológia amúgy már a 100%-s újrahasznosított alapanyagból készült italos PET-re is adott, a 35% egy erős középnek mondható, a magyar Coca-Cola például nyár elején 40%-s célkitűzésről beszélt 2020-ra (most 20%-nál vannak), a Coca-Cola konszern pedig januárban 50%-t vállalt 2030-ig, globálisan.

Az irányelv szerint szintén szabályozandó műanyag halászeszközöknél a bizottsági tervezet az élővizekben “elveszett” halászfelszerelésekre kötelező hasznosítási arány előírását tartalmazza.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .