fbpx

A zöld szemléletmód népszerűsítése töretlen!

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011-ben indította el a Zöld Megoldás-pályázatát, amelynek keretein belül 2018-ban újabb hat „zöld” ötlet valósulhatott meg. A pályázatnak köszönhetően az óvodák és iskolák növendékei fejlett, környezetbarát közegben nevelkedhetnek, a természettel közvetlen kapcsolatban tölthetik mindennapjaikat.

A pályázat annak érdekében jött létre, hogy forrást biztosítson olyan fejlesztések, programok finanszírozására, amelyek a Beremendi és a Váci Cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek kiépítésére, megszépítésére szolgálnak. A támogatott projektek közt szerepelnek olyan beruházások is, amelyek az infrastruktúra hatékonyabb kihasználását és környezettudatos működését segítik, lehetőséget biztosítva az ott élők számára a természeti környezet megismerésére.

(Sz)épül a Dunakanyar régió

Vácott a Deákvári Óvoda két tagóvodájában – az Újhegyi úton és a Diófa úton – is megvalósult egy-egy zöld kezdeményezés a DDC Zöld Megoldás-pályázatának keretein belül.

A Diófa úti intézmény udvarát olyan madáretető és interaktív tanuló táblák ékesítik, amelyeknek köszönhetően a gyerekek az erdőt, és annak élővilágát játszva, de mégis tanulva ismerhetik meg. Az Újhegyi úti tagóvoda is interaktív tanuló táblákkal gazdagodott, amelyek a Magyar Népmesék alapelemeit megjelenítve lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mese világán keresztül tanulhassanak a legkisebbek.

Zöldbe borult Baranya is

Pécs is büszkélkedhet zöld megoldásokkal, emellett azonban a kistelepülések számára is biztosít forrást a Duna-Dráva Cement Kft. a környezettudatos projektek megvalósítására.

Beremend térség óvodáit interaktív foglalkoztatók díszítik, a siklósi és a szavai óvodások is közvetlenül a természetből meríthetik az ismereteiket.

 A Siklósi Köztársaság Téri Óvoda növendékei számára elhelyezett interaktív táblák a négy őselem – víz, föld, levegő, tűz – jegyében készültek, valamint számtalan új, környezettudatos játékkal gazdagodott az óvoda.

A Szavai óvodások az interaktív táblák, valamint a vadkamera segítségével bővebb ismereteket szerezhetnek a környék madár- és vadpopulációjáról. Mindemellett sok vidám perccel gazdagodhatnak az új foglalkoztató téren, amely játékra és tanulásra egyaránt alkalmas.

A baranyai megyeszékhely, valamint az egyik környező település is egy-egy zöld megoldással bizonyította elkötelezettségét a természet védelme iránt. Idén a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola és a pécsi Bártfa Utcai Általános iskola is megvalósíthatta a megálmodott környezetbarát kezdeményezését.

A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola tanulói „pihenő szigeteken” élvezhetik az óra közi szüneteket, így az eddig kihasználatlan terek megtelnek élettel. A pihenő terekben raklapokból készült bútorok biztosítják a kényelmes tanulást, valamint szintén raklapból előállított virágállványok díszítik a folyósokat. Közel 200 tő levendulát is elültettek, amelyben diákok és tanárok közösen vettek részt. A kezdeményezésnek köszönhetően már fiatal korban tudatosítható az újrahasznosítás fontossága.

A pécsi Bártfa Utcai Általános Iskolások igazi élménykertben tölthetik a szabadidejüket. A pályázatnak köszönhetően az alsós diákok által nagy népszerűségnek örvendő zöld terület megújulhatott, így a környezettel közvetlen kapcsolatot létesíthetnek a tanulók, és a valós életből gyűjthetnek tapasztalatot. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a családok és az iskola közötti kapcsolat, a bizalom kialakítására, amelyre a projekt tökéletes megoldásként szolgál. Megmutatja, hogy a jó ügyért érdemes összefogni.

Beremend, Vác és Pécs számára is hatalmas lehetőséget jelent a pályázat, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az a 34 projekt – 52 millió forintnyi anyagi hozzájárulással -, amely az elmúlt 8 évben valósult meg.

A DDC aktuális Zöld Megoldás-pályázatairól bővebben a vállalat honlapján olvashat:

https://www.duna-drava.hu/hu/zm-aktualis-projektek

A 2018/2019-es Zöld Megoldás-pályázatra október 31-ig lehet jelentkezni, részleteket a vállalat honlapján talál.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .