fbpx

Az “egyszer használatos” lett az év szava

A leginkább műanyagokból készült termékeknél használt “egyszer használatos” (single-use) kifejezés lett az év szava a brit Collins Dictionary bejelentése szerint – írja a The Guardian.

A Collins 4,5 milliárd kifejezést figyelt meg, hogy kiválasszák az új és figyelemre méltó szavak éves listáját. Az olyan képek, mint például a BBC Blue Planet II. (Kék Bolygó) sorozatában bemutatott  albatrosz, aki műanyag hulladékkal eteti a csibéit, hozzájárultak ahhoz, hogy az “egyszer használatos” legyen az év szava.

Ehhez hozzájárult az is, hogy az Európai Parlament megszavazta, hogy betiltsák az unióban azokat az egyszer használatos műanyagokat, amelyekből a szívószál, a fültisztító pálcika, az eldobható műanyag tányérok és evőeszközök készülnek, valamint az Egyesült Királyság is adó bevezetését tervezi a műanyagok esetében.

“Az óceánokban a műanyag szennyezés, mint a szívószálak, palackok és szatyrok képei egy globális kampányt eredményeztek a használatuk csökkentése érdekében” – közölte a Collins. Az “egyszer használatos” kifejezés használata 2013 óta ennek köszönhetően is négyszeres növekedést mutat.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .