fbpx

Kidobnád otthon a lyukas zoknit, vagy az elromlott mobilt? Ne tedd!

Ma kidobod, ezer év múlva lebomlik. A szemét problémája az egyik legnagyobb kihívás a következő évtizedekben az emberiség számára. A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal több ember fog városban élni, ezzel párhuzamosan pedig 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ez a jelenleginek a duplája. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell hulladékkezelési szokásainkon.

A kék és a sárga kukán túl

Egy Kamikatsu nevű Japán kisvárosban azon vannak, hogy minden keletkező hulladékot hasznosítanak. A titok nyitja a szigorú és következetes válogatás. Míg itthon a legtöbben a papír-műanyag-üveg hármasra gondolunk, mikor szelektív hulladékgyűjtésről van szó, addig Kamikatsuban egy átlag polgár 34 (!) kategóriát futtat át fejében, mielőtt a szemetesbe dobna valamit. Ha fontos számunkra a környezetvédelem, nem kell Japánig utaznunk. Szerencsére itthon is lehetőség van a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére, csak sajnos elég kevesen tudnak róla.

Nekünk szemét, másnak kincs

Kinőtt ruha, megunt játék, alig használt sporteszköz. Ami számunkra már nem érték, másnak még jó lehet. Ne dobjuk a szemétbe, tegyük pénzzé, segítsünk ezzel másokon és a környezeten is! Erre valók az apróhirdetési oldalak. Az így érékesített tárgyakat nem kell újra legyártani, így tehermentesítjük a környezetet. A Jófogáson például nap mint nap tárgyak ezrei menekülnek meg a kidobástól. Az oldal felhasználói egyébként 2017-ben annyi CO2-t takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten.

Elromlott, eltörött, kilyukadt, tönkrement

Megérkezett az új laptopunk, vagy vettünk egy új hajszárítót? A dobozon, vagy a terméken minden bizonnyal szerepel egy kis ikon, rajta egy áthúzott szemetessel. Ez jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni. Ennek ellenére, mikor pár év elteltével elromlanak, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha a kukában landolnak ezek a tárgyak is. Ugyanígy vagyunk a fél pár zoknival, a kiégett égővel, vagy a lejárt szavatosságú gyógyszerrel.

Miért tilos?

Bele se gondolunk, de egy számítógépben, vagy mobilban olyan mérgező anyagok vannak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany, vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben, vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A vegyi anyagok, festékek, gyógyszerek, vagy más veszélyes hulladékok a vízbe és a talajba kerülnek, ha nem megfelelően semmisítik meg őket.

Mit és hova?

Hulladékudvar, az abszolút  Jolly Joker –  Ha több dologtól válnánk meg egyszerre, a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy hulladékudvart, ahol a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot összegyűjtik. A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen. A régi CD-től az elromlott hűtőn vagy számítógépen át szinte mindennek lesz helye.

Lejárt szavatosságú gyógyszer: vissza a patikába! – A lejárt szavatosságú, vagy el nem használt tablettákat, készítményeket minden gyógyszertárban ingyenesen átveszik.

Régi mobiltelefon, számítógép, elektronikai eszköz – A hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél le lehet adni a feleslegessé vált készülékeket még akkor is, ha valaki nem ügyfele a társaságoknak. Ha háztartási mennyiségről van szó, az elektronikai eszközöket ingyen le lehet adni a hulladékudvarokban.

Lámpahulladék, elem – Országszerte több ezer gyűjtőpont van, ahová a kiégett égőinket vagy a lemerült elemeket dobhatjuk. A legegyszerűbb, ha az élelmiszerüzletekben, hiper-, vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban keressük őket. Mikor új égőt veszünk barkácsboltban, vagy lámpaüzletben, vigyük magunkkal a régit. Ahol lámpát, izzót vásárolhatunk, ott általában le is adhatjuk a lámpahulladékot!

Fél pár, vagy lyukas zokni – A Zokni Csereprogram keretén belül ingyen beküldhetjük zoknijainkat, amiket újrahasznosítanak. Gondoltad volna, hogy a lyukas zoknikból szigetelőanyag lesz?

Ez mind műanyag – minden, ami a sárgába mehet – A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátott műanyag nyugodtan mehet a sárga gyűjtőbe, de figyeljünk arra, hogy a háztartási flakonokat és dobozokat alaposan öblítsük ki, mielőtt a kukába dobnánk. Minden más műanyag esetében a hulladékudvar lehet a megoldás.

Gondoljuk át, mielőtt a vegyes kukába dobnánk valamit, lehet-e még új élete, eladható, vagy újrahasznosítható-e? Ha káros, vagy vegyi hulladék, szánjuk rá egy kis időt és dobjuk vagy vigyük a megfelelő helyre. Meghálálja majd a környezetük és a felnövekvő generáció is.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .