fbpx

Háztartási gép csere program – rengeteg pályázat, megnövelt keretösszeg

Több mint kétszeresére, 2 Mrd. Ft-ról 5 Mrd. Ft-ra emelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Otthon Melege Program Háztartási nagygépek energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram pályázati keretösszegét – ismertette a HírTv-vel a minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Az emelés oka, hogy a november 21-én zárult kiírásra a beérkezett pályázatok száma meghaladta a 119 ezret, ez a tavalyi 63 ezer pályázatnak közel kétszerese.

 

2009-ben még a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium indította el a programot, melyben a nagycsaládosok, időskorúak, sérültek és munkanélküliek az érdekvédelmüket, segítésüket végző alapítványokon, egyesületeken keresztül juthattak új hűtő- és/vagy mosógéphez 1,7 Mrd. Ft értékben.

 

2014-ben hűtő- és fagyasztószekrények cseréjére 627 milllió Ft értékben,
2015-ben mosógépcserére 1,86 Mrd. Ft értékben
2016-ban hűtő- és fagyasztógépek cseréjére 1,5 Mrd. Ft értékben
2017-ben hűtő- és fagyasztógépek valamint mosó- és szárítógépek cseréjére 2,6 Mrd. Ft értékben
lehetett pályázni.

 

A gépcserével érintett készülékek száma az elmúlt évek öt pályázatában és az idei programban meghaladja majd a 340 ezer db-t.

 

A programnak hátteret adott a CECED Magyarországnak, a háztartási gép gyártók egyesülésének a hazai háztartási nagygépek állapotáról és az új készülékek kedvezőbb fogyasztásával elérhető energiamegtakarításról 2009-ben készült vizsgálata. A felmérés a GfK-nak a háztartások nagy háztartási gép felmérése segítségével és készült és 2013-ban és 2015-ben is megismételték. A CECED a háztartási gép gyártók saját finanszírozású, hűtőgépeknél pl.  5000 Ft árkedvezményt nyújtó 2006-2008 közötti csereprogramjai helyett egyben egy államilag támogatott csereprogram kialakítására tett részletes javaslatot.

 

A lefolytatott vizsgálatok ugyanakkor nem végeztek teljes életciklus elemzést. Nem nézték az új háztartási gépek előállításának – a hazai gyártók révén részben közvetlenül Magyarországon jelentkező – környezetterhelését köztük a gyártás energiaigényét – sem a hulladékká vált készülékek kezelésével járó környezetterhelést. Így a tanulmány a 8 évnél idősebb készülékek cseréjével számolt, miközben a teljes életciklus alapján szükséges csere időpontja készüléktől függően akár a 15 évet is meghaladhatja.
Az elmúlt évek pályázatai végül legalább 10%-s éves energia- és 20 kg/év CO2-megtakarítást írtak elő, ez számos esetben akár néhány éves készülékek lecserélésével is elérhető volt.

 

Forrás: MTI / kormany.hu HírTV / ÉMI / applia.hu
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .