fbpx

100% palackból 100% palack – a szomszédban már valóság

A Vöslauer ásványvíz gyártója még októberben Ausztriában elsőként 100%-ban újrahasznosított PET-palackot fejlesztett ki és dobott piacra.

 

A Vöslauer számos, Magyarországon is kapható terméke már eddig is 70%-ban újrahasznosított anyagból készült palackba került, a cég termékeinél az átlagos másodnyersanyag arány 60%. A mostani fejlesztéssel közelebb került a vállalat még augusztusban, az EU műanyag stratégiájának megjelenését követően tett vállalása, hogy legkésőbb 2025-re valamennyi PET-palackja 100%-ban újrahasznosított legyen. Mindez úgy, hogy a fajlagos anyagfelhasználást nem kellett növelni, a palack nem lett vastagabb illetve nehezebb.

 

A 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült fogyasztói csomagolások – mint pl. az rPET-flakonok – egyes termékeknél, pl. háztartási tisztítószereknél vagy kozmetikumoknál már nem számítanak újdonságnak. Magyarországon is találkozhatunk velük pl. az Aldi vagy a drogerie-markt egyes saját márkás termékeinél, vagy pl. a környezetbarát Ecover tisztítószereknél. De a jászberényi Jász Plasztik Kft. újrahasznosított PET-tojástálcái is visszaköszönhetnek a polcokról. Élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas minőség előállítása azonban szigorúbb követelményeket jelent, csak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által értékelt és az Európai Bizottság által engedélyezett újrahasznosítási technológia alkalmazható, a nem élelmiszeripari eredetű másodnyersanyag aránya nem haladhatja meg az 5%-t.

 

Másik fejlődési kihívás a csomagolás előállításához gyártási maradék vagy betétdíjas visszagyűjtésből származó, tiszta, jó minőségű és egynemű másodnyersanyag helyett szelektív gyűjtésből, különösen lakossági gyűjtésből származó hulladék használata. Ebben is vannak élenjárók, például a Frosch tisztítószerek német gyártója fokozatosan jutott el oda, hogy a termékcsalád átlátszó csomagolásaiba 80% betétdíjas visszavételből származó anyaghoz 2016 óta már 20% lakossági szelektíven gyűjtésből származót is tud keverni. A flakonok PP kupakjai pedig teljes egészében lakossági PP-hulladékból készülnek. A gyártó Werner & Mertz egy másik terméke, az Emsal padlóápoló flakonja pedig teljes egészében lakossági PE-hulladékból készül.

 

Egyébiránt az első 100%-ban újrahasznosított PET-palackban is ásványvíz került forgalomba: a kanadai Naya Waters jelent meg vele az észak-amerikai piacokon még 2009-ben. Az elmúlt 1-2 évben megjelentek 100%-ban újrahasznosított PET-palackban ásványvizek Nagy-Britanniában és Hollandiában is, Németországban a Coca-Cola pedig már 2015-ben ilyen palackban árulta a Coca-Cola Life-t.

 

A Vöslauer a célkitűzéseivel nem áll egyedül, még az az ásványvíz-gyártók között sem: pl. az Evian, a Danone francia ásványvíz márkája ugyancsak 2025-re szeretné valamennyi palackját 100%-ban újrahasznosított műanyagból készíteni, a jelenlegi arány 25%. Az ásványvizet is gyártó Coca-Cola globálisan 2030-ra szeretné 50%-s másodnyersanyag tartalmú palackokban forgalmazni termékeit, a testvércég Coca-Cola HBC Magyarország, a hazai Naturaqua ásványvíz gyártója idén nyáron tett vállalást, hogy 2020-ra a jelenlegi 20%-s arányt átlagosan 40%-ra emelné, a palackok súlyának 20%-s csökkentése mellett.

 

A vállalások idei megszaporodása jobban érthető, ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Bizottság idén május végén mutatta be az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelv tervezetét, melyben többek között az egyszer használatos műanyag italcsomagolás – gyakorlatilag a PET-palack – 90%-s visszagyűjtésére tett javaslatot. Az Európai Parlament ezt már július elején megtoldotta azzal, hogy ezekre a csomagolásokra 25% minimális másodnyersanyag arányt elő kellene írni, az újrahasznosított műanyagok iránti keresletet és így a visszagyűjtést növelendő. Akkor iparági és más szervezetek legalább 30%-t követeltek, a jelenlegi parlamenti javaslat 35%.

 

A Vöslauer vállalása mellé emellett azt is oda kell tenni, hogy Ausztriában az egyutas italcsomagolásokból eredő hulladékkérdés kezelése kötelező betétdíj helyett jelenleg a gyártók közös önkéntes vállalásával történik. 2004-ben a gyártók vállalták, hogy fenntartják a visszaváltható csomagolás még meglevő arányát és nagyobb mértékben hasznosítják újra az egyutas PET-palackokat. 2018-ban immár mintegy 1000 gyártó és forgalmazó Fenntarthatósági Agendaként újították meg ezt, jelen vállalás 55%-s PET-palack újrahasznosítást, abból legalább 12 ezer t élelmiszer-csomagolássá és utóbbiból legalább 9 ezer tonnának palackká újrafeldolgozását tartalmazza. Kritikusok szerint a vállalások óta a visszaváltható italcsomagolások aránya lecsökkent és szükséges lehet egy, a németországihoz hasonló kötelező betétdíjra is, melyet újabban már a felelős minisztériumból is szorgalmaznak.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .