fbpx

A vegyipar összefog a környezeti műanyagszennyezés ellen

Új, elsősorban globális vegy-, olaj- illetve műanyagipari konszerneket sorai között tudó szervezet alakul a környezeti – kiemelten a tengeri – műanyagszennyezés kezelésére. Cél a körforgásba való visszavezetés. A jelenleg mintegy 30 tagvállalatú Alliance to End Plastic Waste (Szövetség a műanyaghulladékok ellen) hivatalos megalakulását 2019. január 17-én jelentették be, a bejelentés a http://endplasticwaste.org/live/ oldalon megtekinthető.
A szervezet már bejelentett projektei a következőek:
– együttműködés hiányos hulladékgazdálkodási infrastruktúrájú nagyvárosokkal, elsősorban a tengerekbe jelentős műanyaghulladékot szállító folyók mentén – kezdetben elsősorban Délkelet-Ázsiában
– a tengeri műanyaghulladékok keletkezését megelőző és a hulladékkezelést javító innovációk finanszírozása egy inkubációs alapból
– nemzetközi, tudományosan megalapozott, nyílt adatbázis létrehozása megbízható mérési adatokkal, mutatószámokkal, eljárásokkal, módszerekkel, amelyek a hulladékgazdálkodási projektek világszerte támogatni tudják. Cél a műanyag hulladékok környezetbe kerülését megakadályozó kormányzati, vállalati, befektetői erőfeszítések előmozdítása.
– az érintett területeken kormányzati munkatársak és vezető képzése kormányközi szervezetekkel – mint pl. az ENSZ –  közösen
– a Renew Oceans projekt támogatása, amely helyi kezdeményezések támogatása révén igyekszik összegyűjteni a műanyaghulladékokat, hogy azok a folyókon keresztül ne jussanak a tengerekbe.
A szervezet céljaira a tagok 1 milliárd dollárt különítettek el azzal, hogy a műanyaghulladékok problémájának globális kezelésére további 1,5 milliárd kívánnak gyűjteni az elkövetkezendő öt évben.
A szervezet alapító tagjai:
BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, Nova Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell Chemical, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia, Versalis (Eni)
További információk az http://www.endplasticwaste.org oldalon.
Forrás: Alliance to End Plastic Waste
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .