Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság
Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-
Az élelmiszer-biztonság – bár hajlamosak vagyunk természetesnek venni – kiemelten fontos a mindennapokban. Hiánya komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, egyúttal jelentős gazdasági kárt is okozhat.
Az Élelmiszerbiztonsági
Magyarországon az élelmiszer-biztonság kiemelt terület, melynek fontosságát az Európai Unióban az elsők között ismerte fel a kormány. Az élelmiszerlánc védelmének egyik jelentős lépése volt, hogy 2012-ben megalakult a teljes ágazatot komplex módon felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd 2013-ban elfogadták az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát is.
Az élelmiszerlánc biztonságának fenntartása – a tisztességes vállalkozások partnerként történő támogatása és a fogyasztói szemléletformálás mellett – folyamatos aktív jelenlétet és figyelmet igényel, az élelmiszerhamisítás ugyanis világviszonylatban a második legjelentősebb feketegazdasági tevékenység. A Nébih csalásokat, hamisításokat vizsgáló szervezeti egysége csak 2018-ban 581 ellenőrzést végzett. Élelmiszerlánc-felügyeleti,
Az élelmiszeripar fejlődése,
A befektetett munka eredménye, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyelet uniós szinten is az élmezőnyben van. Egy tavalyi, reprezentatív EU-s felmérés szerint a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak. A magyar lakosság elismeri a Nébih az élelmiszerlánc-biztonsági helyzet javításáért és a gyorsabb információáramlásért tett erőfeszítéseit.
A jövőben június 7-e biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. Emellett azonban az Agrárminisztérium és a Nébih mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar lakosság asztalára nap mint nap biztonságos élelmiszerek kerüljenek.