fbpx

Aláírásgyűjtés és új ökodesign-szabályok az elektromos háztartási cikkek tervezett avulása ellen

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) aláírásgyűjtést indított a “tartós” fogyasztási cikkek gyártók által már a gyártáskor betervezett elavulása ellen. Cél, hogy a televíziók, mosógépek, mobiltelefonok jótállása fokozatosan nőjön 5 majd 10 évre és a szándékosan betervezett elavulás büntethető legyen. Az összegyűlt aláírásokat az MTVSZ jogszabályi javaslataival együtt fogja átadni a kormánynak.

 

A tervezett avulással és az azt betervező gyártókkal szemben az európai szintű közös fellépés is új szakaszba lépett. Az EU döntéshozó szervei még december végén egyeztek meg, hogy az unió ökodesign-irányelvébe, mellyel a fogyasztók leginkább a háztartási gépekre vagy izzókra bevezetett energiacímkeként találkozhatnak, bekerül a javíthatóság is, mint teljesítendő kritérium. A hűtőknek, mosógépeknek, lámpáknak, TV-knek és monitoroknak 2021-től hosszabb élettartamúaknak kell lenniük és a gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy a kisebb javításokat bárki el tudja rajtuk végezni, a kereskedelemben kapható háztartási szerszámokkal is.

 

Előírásra kerül, hogy a gyártóknak legalább az utolsó készülék értékesítésétől számított 7 évig biztosítaniuk kell egy adott típushoz a cserealkatrészt és azt 15 napon le is kell tudniuk szállítani. A javítást a világhálóra feltett ingyenes szerelési útmutatóval kell segíteni.

 

A felhasználók általi javíthatóság ugyanakkor csak a biztonsági kockázatot nem jelentő alkatrészekre, így pl. a hűtőszekrények ajtó-fogantyúira, ajtózsanérjaira vagy a polcok és az alsó üveglap cseréjére terjed ki. Bár a jövőben a készülékek LED-világításait is úgy kell kialakítani, hogy a LED cserélhető legyen és ne kelljen az egész készüléket kidobni, egy kiégett hűtőszekrény-világítás cseréje akár továbbra is minősülhet csak szakember által végezhető műveletnek.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a tartósság és a javíthatóság nem csupán kevesebb hulladékot, de kevesebb újonnan legyártandó készüléket is jelent, márpedig a gyártás is jelentős energiafelhasználással és hulladéktermeléssel jár. A gyártók környezetvédelmi elkötelezettségét szimbolizáló, az elérhető energiamegtakarítást előtérbe helyező kedvezményes háztartási gép csere programok erről hajlamosak megfeledkezni. Amennyiben a környezeti lábnyom egészét nézzük, a használati szakasz mellett gyártást és a hulladékkezelést is, a készülékcsere már nem is olyan környezetbarát.

 

Környezetvédő szervezetek ugyan üdvözlik az irányelv-módosításról szóló új megállapodást, ugyanakkor fenntartásaikat is hangoztatják, sokallják pl. a 15 napos határidőt. Az irányelvet továbbá ki kell terjeszteni más termékcsoportokra, pl. az okostelefonokra is és a szoftverekre kell fókuszálni, mert az egyre elektronizálódóbb készülékek az szoftverek állandó fejlődése miatt akkor is használhatatlanok lesznek, ha fizikai avulás nem történik.

 

Az MTVSZ petíciója itt írható alá.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .